D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

Miksi aina väsyttää? 10 syytä, miksi olet väsynyt!

31.8.2017,
Essi Määttä

Jatkuvaan väsymykseen on monia erilaisia syitä. Monesti valmennukseeni tulee ihmisiä, jotka haluavat olla taas energisiä, nukkua ja voida paremmin. Itsellänikin on kausia, jolloin koen olevani tosi väsynyt. Silloin katson vielä tarkemmin mitä syön, lisään kasviksien ja lisäravinteiden määrää, liikun luonnossa, huollan kehoa ja parannan yöuntani. Yksi tällläinen kausi, jolloin itseäni väsyttää, on kevät ja siitepölyaika sekä tietenkin marraskuussa alkava kaamosaika. Tässä kymmenen yleisintä syytä väsymykseen.

  1. Vitamiinien ja energian vähäinen saanti

Elimistösi ei saa riittävästi vitamiineja ja ravinteita, kuten esimerkiksi D-vitamiinia, B-vitamiineja, C-vitamiinia, rautaa ja magnesiumia. Myös vähäinen energiansaanti on usein syynä väsymykseen: ei syödä kunnon aterioita, vaan korvataan ateriat suklaapatukalla, hedelmillä tai leivällä. Avuksi uupumukseen voi kokeilla myös monipuolista monivitamiinivalmistetta.

  1. Yliherkkyydet ja allergiat

Jotkut ruoka-aineet voivat muodostaa kehossa liian voimakkaita reaktioita, jolloin keho alkaa muodostaa vasta-aineita. Vasta-aineet saavat kehon tuottamaan taas histamiinia, joka aiheuttaa erilaisia allergiaoireita, kuten väsymystä. Yleisimpiä herkkyyksien aiheuttajia voi olla viljat (ruis, vehnä), soija, pähkinät, maitotuotteet, peruna, eri hedelmät ja kasvikset sekä sisäilmaongelmat vaikkapa työpaikalla.

  1. Suolisto ei ole kunnossa tai ravinnon imeytyminen on huonoa

Suolisto on ihmisen tärkein elin. Se on kuin toiset aivomme ja samalla muun muassa maksan toimintapari. Jos suolisto ei toimi kunnolla, se aiheuttaa kehossamme monia erilaisia vaivoja. (Niistä lisää täältä) Yksi syy väsymykseen voi siis olla, että suolisto ei ole kunnossa. Apua suoliston hyvinvointiin saat terveellisten elintapojen ohella myös laadukkaasta maitohappobakteerivalmisteesta.

  1. Liika sokerinkäyttö

Liika sokeri kaikissa muodoissaan ruokkii tulehdusta, joka taas lisää entisestään väsymystä. Voit vaikka kokeilla elää kaksi viikkoa ilman sokeria ja huomaat vaikutuksen parantuneessa yöunessa ja energisemmässä olossa. Lue täältä vinkit sokerikoukun katkaisemiseen.

  1. Nukut liian vähän tai huonolaatuista unta

Yleisin syy väsymykseen on varmasti se, että yksinkertaisesti nukut vain liian vähän. Tämä voi olla monelle tuttua vaikka vauva-arjesta. Vaikka nukkuisitkin riittävän pitkiä yöunia, niin laadullisesti yöunet voivat olla huonoja ja tämä taas aiheuttaa väsymystä. Yöunta voi parantaa ruokavalion, liikunnan, lisäravinteiden ja stressinhallinnalla. Jos kyseessä on sairaudesta johtuva huono yöuni kääntyisi lääkärin puoleen. Lue täältä vinkit parempaan yöuneen.

  1. Eri sairaudet

Tässä muutamia yleisiä sairauksia, joka voi aiheuttaa myös väsymystä: masennus, kilpirauhasen vajaatoiminta, sydänsairaudet, Fibromyalgia, uniapnea, diabetes, stressi sekä burnout. Jos epäilet väsymyksesi johtuvan sairaudesta, suosittelen ottamaan rohkeasti yhteyttä lääkäriin.

  1. Urheilet liikaa tai teet liian paljon töitä (uupumus/ylikunto)

Vaikka liikunta on meille hyväksi, niin taas liiallinen liikunta ei ole. Ylikunto tai uupumus aiheuttaa väsymystä, mielialan laskua, sairastelua, univaikeuksia, sykkeen laskua tai nousua. Paras apu ylikuntoon tai uupumukseen on yksinkertaisesti lepo!

  1. Vaihdevuodet

Vaihdevuodet johtaa munasarjojen estrogeeni- ja progesteronihormonien tuotannon loppumiseen, joka aiheuttaa myös naisille erilaisia oireita ja näistä yksi on väsymys sekä yölliset hikoilut, jotka lisäävät tietenkin väsymystä entisestään.

  1. Matala-asteinen tulehdus kehossa

Kehon matala-asteinen tulehdus voi oireilla mm. väsymyksenä. Matala-asteisesta tulehduksesta kirjoitin juuri vähän aika sitten, voit käydä lukemassa tekstin täältä.

  1. Kehosi puhdistus ei toimi kunnolla ja toksiineja kertyy elimistöön enemmän kuin se pystyy niitä poistamaan

Prosessoidulla ruualla ja huonoilla elämäntavoilla, kuten alkoholin suurkäytöllä on negatiivinen vaikutus maksaan. Maksa saattaa kuormittua, eikä enää suoriudu tärkeistä tehtävistään. Tämän johdosta keho voi reagoida erilaisille vaivoilla ja yksi näistä on väsymys.

Väsymystä voit hoitaa parhaiten sillä, että alat syömään terveellisesti ja ravinnerikkaasti, keskityt stressinhallintaan, teet kalenteriin tilaa hyvinvoinnin hoitamiselle, liikut säännöllisesti, mutta et liikaa, tapaat ystäviä sekä haet apua, jos tuntuu, että unettomuuden tai väsymyksen kanssa et enää pärjää.

Ilolla:

Essi <3

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös