D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

6 syytä käyttää D-vitamiinia kesällä

14.8.2017,
Eija

1. Auringosta saa D-vitamiinia vain keskipäivällä

Suomessa auringon UV-säteily käynnistää iholla D-vitamiinisynteesin vain parin kuukauden ajan juhannuksesta elokuun loppuun, ja silloinkin vain keskipäivän tienoilla. Jos nautit auringosta vain aamulla tai iltapäivällä, jäät kokonaan paitsi auringon D-vitamiinista.

2. Peität ihosi vaatteilla

Paras tapa suojautua auringon poltteelta on pitkähihaiset vaatteet. Vaatteet kuitenkin estävät D-vitamiinin tuotannon iholla.

3. Tiedostat auringonoton haitat

D-vitamiinin saannin kannalta auringosta kannattaa nauttia keskipäivällä, mutta se kannattaa tehdä maltillisesti ja altistamalla paljaat jalat ja käsivarret auringolle vain 10-20 minuuttia kerrallaan. Runsas auringonotto vanhentaa ihoa, aiheuttaa epäesteettisiä pigmenttihäiriöitä sekä ryppyjä ja lisää ihosyövän riskiä. Varjossa oleilu on terveyden kannalta parempi valinta, mutta samalla jäät paitsi auringon D-vitamiinista.

4. Käytät aurinkovoidetta

Oletko aurinkovoiteiden käyttäjä? Hyvä niin, sillä UVB-säteet vanhentavat ihoa ja altistavat ihosyövälle. Jo 8-suojakerroin estää kuitenkin D-vitamiinin muodostuksen iholla.

5. Sää on pilvinen

Pilvisellä säällä UV-indeksi jää niin matalaksi, ettei D-vitamiinia synny iholla. Sateisen ja pilvisen kesän jälkeen D-vitamiinitasot voivat olla yhtä alhaiset, kuin pimeän talven jäljiltä.

6. Viihdyt kesällä sisätiloissa

Viihdytkö kesälläkin mieluummin viileissä sisätiloissa tai joudutko tekemään töitä toimistossa koko kesän? Älä jätä D-vitamiinin saantia sattuman varaan. Etenkin lapsille ja ikääntyneille suositellaan ympärivuotista D-vitamiinilisää. Kaikille ikäryhmille vauvasta vaariin suositellaan kuitenkin D-vitamiinilisää ympäri vuoden, mikäli auringon hyödyntäminen jää heikoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös