D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

Paljonko nauttimasi D-vitamiiniannos nostaa D-vitamiinitasojasi?

22.5.2017,
Eija

Moni on kysellyt, minkä verran mikäkin D-vitamiiniannos nostaa elimistön D-vitamiinitasoja. Asia ei ole täysin yksiselitteinen, mutta aiheesta löytyy paljon tutkimustietoa, johon voimme tässä blogijutussa nojata.

Yksilöllinen D-vitamiinivaste määrittää D-vitamiinilisän tarpeen

Itä-Suomen yliopistossa toteutetuissa tutkimuksissa havaittiin, että D-vitamiinilisän vaikutukset elimistön D-vitamiinitasoihin ovat hyvin yksilöllisiä. Tutkijat arvioivat, että noin joka neljännen elimistön D-vitamiinivaste on erityisen matala, mikä tarkoittaa sitä, että optimaalisen D-vitamiinitason saavuttamiseksi tarvitaan tavallista suurempi määrä D-vitamiinia.

Luustoterveyden ja kokonaisterveyden kannalta optimaalisena elimistön D-vitamiinitasona pidetään 75-150 nmol/l. (Kansainvälinen suositus) Siinä missä toisen henkilön veren seerumin D-vitamiinitasot nousevat 50 µg päivittäisellä D-vitamiiniannoksella esimerkiksi tasolta 30 nmol/l tasolle 80 nmol/l , saattaa toinen tarvita jopa tupla-annoksen D-vitamiinia päästäkseen samoihin lukemiin. Joidenkin ihmisten elimistö pärjää puolestaan keskivertoa pienemmällä D-vitamiinilisällä.

Heikompi elimistön D-vitamiinivaste voi johtua mm. iästä, korkeasta ruumiinpainosta tai ylipainosta, tai yksinkertaisesti geneettisestä taipumuksesta matalaan D-vitamiinivasteeseen.

Paljonko mikäkin määrä D-vitamiinia nostaa elimistön D-vitamiinitasoja?

Jokainen nautittu mikrogramma D-vitamiinia nostaa elimistön D-vitamiinitasoja keskimäärin n. 1 nmol/l, kun takana 2-3 kk yhtäjaksoinen D-vitamiinivalmisteen käyttö. (Tietolähde )

Esimerkkejä päivittäin nautitun D-vitamiiniannoksen vaikutuksesta veren seerumin D-vitamiinipitoisuuteen 2-3 kk käytön jälkeen:

  • 5 µg D-vitamiinia = 5 nmol/l nousu D-vitamiinitasoissa
  • 10 µg D-vitamiinia= 10 nmol/l nousu D-vitamiinitasoissa
  • 20 µg D-vitamiinia = 20 nmol/l nousu D-vitamiinitasoissa
  • 50 µg D-vitamiinia = 50 nmol/l nousu D-vitamiinitasoissa

Mikäli henkilökohtainen D-vitamiinivasteesi on keskitasoa, ja lähtötasosi ennen D-vitamiinivalmisteen nauttimista ovat vaikkapa 30 nmol/l, 50 µg vahvuisen D-vitamiinivalmisteen pitäisi nostaa elimistösi D-vitamiinitasot 80 nmol/l tasolle 2-3 kk päivittäisen käytön jälkeen

Kannattaako D-vitamiinin yliannostusta pelätä?

D-vitamiinin liikasaantitapaukset ovat yleisesti ottaen harvinaisia. D-vitamiinin liikasaannista voi olla haittaa, mikäli veren seerumin D-vitamiinitasot ylittävät 375 nmol/l. Tähän päästäkseen D-vitamiinia tulisi yleensä nauttia useita satoja mikrogrammoja päivittäin usean kuukauden ajan. (Lue aiheesta lisää aikaisemmasta blogijutustani Pelkäätkö saavasi liikaa D-vitamiinia?)

Mikäli pelkäät saavasi liikaa D-vitamiinia tai haluat tietää elimistösi D-vitamiinistatuksen, suosittelen mittauttamaan D-vitamiinitasosi laboratoriossa. D-vitamiinimittaukseen pääsee ilman lääkärin lähetettä ja mittauksen hinta on paikasta riippuen n. 20 – 60 €.

Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan tutkimuksissa ei ole havaittu haittoja 250 µg päivittäisellä D-vitamiinin nauttimisella.  EFSA:n virallinen kanta on, että 100 µg päiväannos on taatusti turvallinen kaikille yli 11 vuotiaille, myös raskaana oleville ja imettäville äideille.

Vinkki: Mikäli D-vitamiinivarastosi kaipaavat täydennystä, voit tilata laadukkaat 50 µg D-vitamiinikapselit ilmaisella kotiintoimituksella SuomiVitan kotimaisesta verkkokaupasta täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös