D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

Perustuuko maailman myydyimmän diabeteslääkkeen teho suolistomikrobeihin?

20.6.2017,
Eija

Tyypin 2 diabetestä sairastaa n. puoli miljoonaa suomalaista, ja myös tyypin 1 diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muussa maassa. Suomessa ja maailmalla diabeteksen ensisijaisena lääkkeenä käytetään suun kautta nautittavaa metformiinia, joka auttaa parantamaan solujen insuliinivastetta sekä voi auttaa ylipainoisia potilaita laihduttamisessa.

Metformiinin yleisimmät haittavaikutukset ovat suolistoon liittyviä, kuten ripuli, krampit, pahoinvointi ja oksentaminen. Lääke altistaa myös  asidoosille eli elimistön liialliselle happamoitumiselle. Metformiinin käyttö aiheuttaa näitä oireita useammin kuin muut diabeteslääkkeet.

Metformiini vaikuttaa suolistobakteerien määrään

Vaikka metformiini on maailman myydyin diabeteslääke, kovin tarkkaa tietoa sen vaikutusmekanismeista elimistössä ei ole tähän asti ollut. Lääkkeen on ajateltu toimivan niin, että se vähentää sokerin tuotantoa maksassa, minkä vuoksi sokeria päätyisi vähemmän vereen.

Teorian ongelma on kuitenkin piillyt siinä, että lääke laskee veren sokeripiroisuutta myös niillä ihmisillä, joilla on lääkkeen pääsyn maksaan estävä geneettinen muunnos. Lääkkeellä on siis oltava toinenkin vaikutustapa.

Uusi tutkimus osoittaa, että metformiini vaikuttaa radikaalisti ihmisen suolistomikrobiflooraan lisäämällä huomattavasti Bifidofilus- ja Akkermansia-bakteerien määrää. Kun näitä bakteereita lisättiin hiirien suolistoon, niiden veren sokeripitoisuus laski. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että diabeteslääke vaikuttaa suolistomikrobeihin, ja suolistomikrobit ovat puolestaan vastuussa verensokerin laskusta.

Voisiko lääkkeen korvata elintapamuutoksilla?

Uusi tutkimustieto viittaa siihen, että maailman myydyimmän diabeteslääkkeen vaikutukset olisi mahdollista saavuttaa myös luonnollisin konstein, ilman lääkkeelle tyypillisiä haittavaikutuksia. Suolistomikrobien määrään ja mikrobiston koostumukseen voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla, kuten lisäämällä ruokavalioon paljon kasviksia, hapatettuja ruokia, nauttimalla maitohappobakteerivalmistetta sekä huolehtimalla ylipäänsä terveellisistä elintavoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös