Yleinen

Hidasta tahtia, saavutat enemmän

18.12.2019,
Essi Määttä

Haluaisitko tehostaa tai järkevöittää omaa ajankäyttöäsi ja luoda uusia tavoitteita elämääsi? Siinä tapauksessa, lue eteenpäin ja tee neljä tehtävää, jotka tässä blogitekstissä mainitaan!

Monesti kuulen asiakkailtani, että he haluaisivat liikkua enemmän, syödä terveellisemmin, nukkua paremmin ja olla enemmän perheen kanssa, mutta aika ei vain riitä. Meillä jokaisella on  24 tuntia vuorokaudessa ja yleensä saamme tässä vapaassa maassa päättää itse, mihin aikamme käytämme.

Aikaisemmin elämässäni oli vaihe, jolloin en kerennyt tekemään minulle merkityksellisiä asioita. Tiedän siis aika tarkkaan, minkälaisten uskomusten taakse kiire voi kätkeytyä. Tällä hetkellä olen äiti pienelle tytölle, opiskelen ammattikorkeakoulussa, työskentelen yrittäjänä, toimimme tukiperheenä ja siltikin tuntuu, että minulla on paljon enemmän ”aikaa” tehdä juuri niitä asioita, josta nautin. Miten tämä kaikki on mahdollista?

Tehtävä 1.

Ensimmäinen vaihe on tiedostaa, mihin aika kuluu. Kirjaa 1-2 päivältä ylös kaikki asiat, joita teet päivän aikana ja kuinka paljon aikaa käytät niihin. Tämä on hyvä hetki huomioida, kuinka paljon aikaa kuluu esimerkiksi TV:n ja puhelimen käyttöön!

Kun olet saanut kartoitettua ajankäyttösi 1-2 päivältä, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  1. Mihin viiteen asiaan kulutan eniten aikaa elämässäni?
  2. Mihin haluaisin käyttää enemmän aikaa? Mikä on minulle tärkeintä elämässäni?
  3. Kuinka paljon käytän aikaa minulle merkittäviin asioihin?

Aikaisemmin lähes kaikki aikani kului siihen, että tein töitä. Kysymys kuuluukin, että miksi? Toimin silloinkin yrittäjänä ja ajattelin, että minulla ei ole vaihtoehtoja. Vaikka olisin saanut 10 tuntia lisää aikaa päivään, olisin saanut senkin ajan kulutettua TÖIHIN! Jos kaikki olisi mahdollista, mihin ihan oikeasti haluaisit aikasi käyttää?

Tehtävä 2

Toinen vaihe on miettiä, minkälaisia rooleja sinulla on elämässäsi? Mitkä ovat elämäsi 4-7 tärkeintä roolia? Oletko esimerkiksi äiti, isä, puoliso, ystävä, sisar tai onko sinulla vahva työidentiteetti?

Kirjaa ylös 4-7 rooliasi. Alla esimerkkinä listaus omista rooleistani tällä hetkellä!

Roolit

  1. Äiti
  2. Puoliso
  3. Työidentiteetti (tämä on samalla minulle harrastus)
  4. Sisko ja tytär
  5. harrastuskaveri
  6. Ystävä
  7. Opiskelija

 

Kohti sinulle merkityksellisempää ajankäyttöä

Kun olet saanut listattua oman elämäsi roolit, on aika siirtyä tekemään tavoitetta siihen suuntaan, johon haluat kulkea. Kuinka paljon käytät aikaasi näihin ylläoleviin rooleihin viikossa?

Tehtävä 3.

Piirrä allaolevat pallot paperille ja väritä palloihin tämän hetken roolisi sen mukaan, kuinka paljon käytät niihin aikaasi. Vasemman puoleinen pallo kuvaa nykyhetkeä ja toinen pallo tavoitetilaa eli sitä suuntaa mihin haluat mennä ja mihin haluat käyttää aikaa elämässäsi. Esimerkkinä oma tämän hetken tilanteeni.

                           Nykytila                                                         Tavoitetila vuoden päästä

Kun olet tiedostanut mihin aikasi kuluu, minkälaisia rooleja sinulla on elämässäsi ja mihin haluat tulevaisuudessa käyttää aikaa, niin mieti seuraavaksi: ”Mitä pitää tehdä, että saavutan tavoitteeni?”

Neljä vuotta sitten pohdin ensimmäiseksi, miten voisin vähentää omaa työmäärääni. Päätin, että teen vain 8 tuntia töitä päivässä ja pidän kaksi vapaapäivää viikossa, otin työpuhelimen käyttöön enkä vastannut siihen vapaa-ajallani. Vastasin sähköposteihin vain joka toinen päivä ja kehitin uusia menetelmiä nopeuttamaan eri työvaiheita.

Tällä hetkellä toimin yrittäjänä yksin eikä minulla mene aikaa henkilöstön johtamiseen tai hallinnointiin. Aikaisemmin yrittäjänä toimiessani suostuin kaiken maailman kissanristijäisiin tai palkattomiin keikkoihin. Nykyään menen tilaisuuksiin vain, jos siihen kannattaa osallistua. Olen opetellut tehostamaan aikaani sekä vähentämään kuluja. Teen vain niitä valmennuksia sekä kursseja, joita oikeasti haluan tehdä. Olen kieltäytynyt sellaisista tarjouksista, josta olisin saanut hyvän palkkion, mutta en koe enää, että haluaisin niitä tehdä. Tämä tapa vapauttaa minut tekemään niitä asioita, joita haluan maailmassa edistää. Samalla se vapauttaa myös kyseisen yrityksen löytämään sellaisen tekijän, joka haluaa mielellään tulla tekemään kyseisen keikan. Olen sitä mieltä, että siihen mihin keskittyy niin se kasvaa ja tuo lisää sitä, mitä haluaa.

Tehtävä 4

Kirjoita 2-5 kohtaa, mitä toimenpiteitä sinun tulee tehdä, jotta pystyt käyttämään enemmän aikaa siihen mitä haluat? Mistä pitää ehkä luopua?

1.

2.

3.

4.

5.

 

Tee viikkosuunnitelma!

Viikkosuunnitelma on hyvä työkalu säätämään ajankäyttöäsi. Viikkosuunnitelma auttaa miettimään joka päivä mitä teet ja kuinka paljon aikaa suunnilleen kuluu tehtävän tekemiseen. Aikaisemmin käytin vain To Do- listaa, jossa luettelin mitä pitäisi tehdä, mutta en ollut suunnitellut, milloin teen ne. Lista oli todella pitkä sekä ahdistava. Joka päivä mietin, mitä näistä asioista tänään tekisin. Tähän miettimisprosessiin kului paljon turhaa aikaa.

Nykyään teen niin, että listaan kaikki tehtäväni ja asetan ne tärkeysjärjestyksessä viikkoaikataulukseen ja mietin, kuinka paljon aikaa kunkin tehtävän tekemiseen menee. Jätän aikaa tauoille sekä huomioin sen, etten voi joka päivä tietää vireystilaani vauva-arjen keskellä. Olen huomannut, että olen virkeimmilläni ja terävimmilläni heti aamusta, jolloin kannattaa tehdä kaikki tarkkaa keskittymistä vaativat tehtävä. Minulla on lukihäiriö, joten kaikki kirjoitustehtävät minun kohdallani kannattaa tehdä aamuisin, sillä en enää pysty keskittymään iltapäivästä niin tarkasti, että näkisin kirjoitusvirheet ruudulla.

Aikaisemmin olin ylioptimistinen sen suhteen, kuinka nopeasti saan tehtyä erilaiset työtehtävät. Nykyään varaan töihini riittävästi aikaa ja pyrin tekemään töitä vain 2-6 tuntia päivässä, jolloin teen töitä tehokkaasti iloa unohtamatta.

Opiskeluun olen ottanut sellaisen taktiikan, että opiskelen sitä ainetta enemmän, josta tulevaisuudessani on eniten hyötyä. En lue tenttiin esimerkiksi koko kirjaa vaan ne pätkät, joka on oppimisen kannalta järkevintä ja mitä tentissä mahdollisesti kysytään. Ruotsin ja englannin kurssin sanaston olen nauhoittanut puhelimeeni ja kuuntelen näitä samalla kun olen salilla, lenkillä tai ajan autolla. Esseitä tehdessä luen vain tehtävän kysymykseen liittyvät asiat ja enkä koko materiaalia tai kirjaa.

 

Minkälaisessa vireystilassa teet töitä tai elät elämääsi?

Miten saat tehtyä sinulle merkittäviä asioita, jos et syö, nuku tai liiku? Jos teet töitä 12 tuntia joka päivä, niin mieti, saisitko saman tehtyä vähemmällä työajalla, kun olet virkeämpi?

Omalta kohdaltani voin ainakin todeta, että jos en syö enkä nuku kunnolla en pysty tekemään mitään kovin hyvin ja tehokkaasti. Monesti voi käydä niin, että itse tekemisen välttelyyn menee enemmän aikaa, kun itse tekemiseen.

Pidä siis huoli palautumisestasi, järkevän pituisista työvuoroista, tauoista, yöunistasi, hyvästä ja terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä liikunnasta. Pitämällä itsestäsi huolta, lisäät voimavarojasi sekä jaksat tehdä niitä asioita elämässäsi, jotka ovat sinulle merkityksellisiä.

 

 

Muita hyviä keinoja ajan säästämiseen ja tehokkuuden lisäämiseen

  1. Vältä keskeytyksiä ja pistä puhelin äänettömälle, sähköposti kiinni, sulje toimiston ovi, kun teet jotakin keskittymistä vaativaa
  2. Voisiko sinulla olla joku tietty aika päivässä, jolloin sinuun voidaan olla yhteydessä tai vastaat sähköposteihin? Kokeile käydä vaikka vain kerran päivässä sähköpostissasi ja samalla vastaat posteihin.
  3. Opettele sanomaan EI! Minkä takia teet jotakin? Velvollisuuden tunteesta, miellyttämisen tarpeesta tai jostain muusta? Onko elämässäsi jotain sellaista, josta voisit luopua?
  4. Delegoi! Voiko vaikka kodin siivouksen ulkoistaa kotisiivousyritykselle? Voitteko jakaa kotityöt puolison kanssa? Voitko jakaa vastuuta paremmin töissä? Voisitko käyttää kimppakyytejä lasten harrastukseen viemisessä? Voiko työtäsi tehdä fiksummin, nopeammin ja tehokkaimmin työmenetelmin?
  5. Mihin aikasi kuluu? Monet kertovat, että aikaa ei ole, mutta kuitenkin aikaa löytyy netissä surffailuun kaksikin tuntia päivässä.
  6. Tee isoja ruoka-annoksia kerralla, jolloin ruokaa riittää moneksi päiväksi sekä tee kauppaostokset niin, että ostat viikon tarvikkeet kerralla
  7. Huomio miten puhut itsellesi? Jos hoet kokoajan itsellesi ”minulla ei ole aikaa, minulla on kiire, tämän pitää olla täydellinen ennekuin se on valmis”, se lisää kiireen tuntua ja saa olon ahdistukseeksi. Paljon miellyttävämpää on puhua itselleen vaikka näillä sanoilla: ”minulla on kaikki se aika, jota tarvitsen”
  8. Opettele elämään keskeneräisyydessä. Elämä ei ole täydellistä eikä siitä tule kerralla valmista. Voitko laskea omaa vaatimustasoasi? Annatko itsesi levätä, ennekuin olet tehnyt kaikki itsellesi antamasi tehtävät?
  9. Tavaroille omat paikat! Kun tavaroita on vähemmän ja tavaroille on oma paikkansa aikaa ei kulu siihen, että etsit avaimiasi tuntikaupalla. (Tämä oli aikaisemmin pahin ongelmani, tavarat aina hukassa :D)
  10. Toivon, että jokaisella meillä on mahdollisimman pitkä elämä vielä edessä ja jos elämässäsi on tällä hetkellä ns. ”ruuhkavuodet” menossa, voisitko hyväksyä tilanteen ja miettiä mikä sinulle on juuri tässä elämänvaiheessa tärkeintä? Elämällä elämäntilanteen sekä omien arvojesi mukaan ja mahdollisesti vaikka luopumalla jostakin tai hankkimalla tarvittaessa apua, saat lisää vapautta elämääsi.

 

Toivon, että näistä vinkeistä voisi olla apua sinulle omaan elämääsi!

-Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös