D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

Omega-3-rasvahapot hoitavat koko kehon hyvinvointia

15.10.2016,
Eija

Jo pitkään on tiedetty, että runsaasti kalaa syövät pysyvät muuta väestöä keskimääräistä terveempinä. Tutkijat ovat selvittäneet ilmiön syyksi kalan sisältämät terveelliset, pehmeät rasvat sekä erityisesti omega-3-rasvahapot. Ihmisen elimistö ei voi toimia kunnolla ilman omega-3-rasvahappoja. Koska elimistömme ei pysty valmistamaan niitä itse, ne on saatava ravinnosta.

Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen terveyshyödyt

Kalaöljyn EPA ja DHA ylläpitävät sydämen terveyttä, normaalia näkökykyä ja aivotoimintaa jo 250 mg:n päiväannoksella. Muita omega-3-rasvahappojen hyötyjä ovat:

 • Edistää sydämen normaalia toimintaa
 • Edistää verisuonten terveyttä
 • Edesauttaa aivojen normaalia toimintaa
 • Auttaa nivelien hyvinvointiin
 • Ylläpitää silmien terveyttä
 • Edistää ihon hyvinvointia
 • Ylläpitää hermoston toimintaa
 • Ylläpitää normaalia immuunipuolustusta

Omega-3-rasvahappojen vähäiseen saantiin voi liittyä:

 • Erilaiset iho-oireet (kuiva iho, ihotulehdukset jne.)
 • Heikentynyt näkökyky
 • Hermostolliset oireet (kävelyvaikeudet, raajojen tunnottomuus)
 • Hermostosairaudet
 • Muisti- ja oppimisvaikeudet
 • Omega-3-rasvahappojen alhainen saanti on yhdistetty myös mm. sydän- ja verisuonitautien syntyyn, masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiin, sikiön kehityshäiriöihin sekä yleiskunnon laskuun.

Mihin omega-3-rasvojen sydänhyödyt perustuvat?

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan 2000 – 4000 mg EPA:a ja DHA:ta päivässä ylläpitää veren normaalia triglyseridipitoisuutta ja 3000 mg EPA:a ja DHA:ta päivässä normaalia verenpainetta.

Kalan rasvan sisältämät omega-3-rasvahapot laskevat veren triglyseriditasoa, vähentävät verihiutaleiden takertuvuutta sekä pienentävät valtimokovettumien kokoa ja niissä esiintyvää tulehdusta. Omega-3-rasvahapot auttavat myös ylläpitämään normaalia verenpainetta. Korkea veren triglyseriditaso, kohonnut verenpaine ja elimistön tulehdustila ovat kaikki sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöitä.

Rasvainen kala on paras luonnollinen omega-3-rasvahappojen lähde

Suomalaisten ravintosuositusten mukaan 2 000 kcal päivässä syövän aikuisen tulisi saada 2 – 3 g omega-3-rasvahappoja päivittäin. Tutkimusten mukaan keskivertosuomalainen saa ravinnostaan omega-3-rasvahappoja kuitenkin selvästi alle suositusten.

Riittävä omega-3-rasvahappojen saanti voidaan turvata esimerkiksi syömällä n. 150 – 200 g rasvaista kalaa päivittäin. Tosiasiassa suuri osa suomalaisista syö rasvaista kalaa harvemmin kuin edes suositellut kaksi – kolme kertaa viikossa. Rasvaisen kalan lisäksi omega-3-rasvahappoja saa joistain rasvaa sisältävistä kasvikunnan tuotteista, kuten pekaani- ja saksanpähkinöistä sekä pellava- ja rypsiöljystä. Elimistö ei kuitenkaan pysty hyödyntämään kasvikunnasta saatavia omega-rasvahappoja yhtä hyvin kuin merellisiä omega-rasvoja. Tämän vuoksi omega-3-rasvahappojen parhaana lähteenä pidetään rasvaista kalaa.

Mikäli rasvaista kalaa ei tule syötyä suositusten mukaisesti tai olet kuten minä ja kannat perusteltua huolta kalojen sisältämistä ympäristömyrkyistä, kannattaa riittävästä omega-3-rasvojen saannista huolehtia laadukkaan ravintolisän avulla.

EPA ja DHA, omega-3-rasvojen kuninkaalliset

Omega-3-ryhmän rasvahapoista erityisesti DHA ja EPA erottuvat edukseen. Näiden kahden omega-3-rasvahapon terveyshyödyt on todistettu tuhansissa tutkimuksissa ympäri maailman.

Ainoastaan kalat ja äyriäiset sisältävät valmista EPA:a ja DHA:ta. Kasviöljyt sisältävät EPA:n ja DHA:n sijasta alfalinoleenihappo ALA:a, jota elimistö ei pysty hyödyntämään sellaisenaan, mutta josta elimistö voi valmistaa pieniä määriä EPA:a ja DHA:ta. Muutosuhde ALA:sta EPA:ksi ja DHA:ksi vaihtelee yksilöittäin 0-9 % välillä, joten on parempi varmistaa hyvien EPA ja ALA -rasvahappojen saanti sellaisesta lähteestä, josta ne saa valmiissa muodossa, kuin ihmetellä ja arvailla, paljonko oma keho saa sitä ALA:sta valmistettua.

Länsimaissa hukutaan kasviöljyjen omega-6-rasvahappoihin

Saadakseen Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n suositteleman päivittäisen minimimäärän (250 mg) EPA:a ja DHA:ta, tulisi rypsiöljyä syödä kuitenkin jopa reilu puoli desiä ja oliiviöljyä melkein litran päivässä.  Toisinkuin kalaöljy, kasviöljyt sisältävät runsain mitoin myös omega-6-ravahappoja, joita me länsimaalaiset saamme ruokavaliostamme jo valmiiksi haitallisen suuria määriä.

Suositeltava omega-6-ravahappojen sekä omega-3-rasvahappojen suhde on 1:1. Länsimainen, runsaasti kasviöljyjä, margariineja ja eineksiä suosiva ruokavalio on johtanut siihen, että suhde luku on vääristynyt 15:1 ja joissain maissa suhde on vieläkin huonompi. Mikäli haluamme edistää terveyttämme ja pyrimme tasapainottamaan omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saantia, runsaasti omega-6:sta sisältävät kasviöljyt ovat terveydestään kiinnostuneen viimeinen valinta omega-3-rasvahappojen ainoaksi lähteeksi.

Kalaöljykapseli on turvallinen ja myrkytön tapa nauttia omega-3-rasvahappojen terveyshyödyistä

Samalla kun suomalaisia kehotetaan lisäämään rasvaisen kalan syöntiä omega-3-rasvahappojen saannin lisäämiseksi, saamme lukea uutisia kaloista yhä lisääntyvissä määrin löytyvistä raskasmetallijäämistä. Esimerkiksi raskaana olevia suositellaan vähentämään ja jopa välttämään lohen, silakan sekä hauen syömistä niiden sisältämän elohopeakertymän vuoksi. Ruotsin elintarvikeviraston mukaan turvallinen määrä itämeren lohta, taimenta tai silakkaa on vain 2 – 3 annosta vuodessa. Laadukas, puhtaista raaka-aineista valmistettu omega-3-valmiste on ympäristömyrkytön ja turvallinen omega-3-rasvahappojen lähde päivittäiseen käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös