D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Yleinen

Hapankaalia hapannaamoille + muita tapoja hoitaa terveyttä suolistobakteerien avulla

26.10.2016,
Eija

Masennus, ylipaino, flunssat, vatsataudit, allergiat, syöpä… Suolistobakteerien epätasapainoon yhdistetään uusimpien tutkimustulosten myötä yhä kasvava joukko monenkirjavaa vaivaa ja kurjuutta. Mitä nuo suolistossamme touhuavat terveyden monityöläiset oikein ovat, ja miksi ne ovat meille niin tärkeitä?

Taistelutanner suolistossasi

Suolistobakteereiksi kutsutaan suolistossamme normaalisti eläviä bakteereita. Nyt emme puhu mistään parista pikku pöpösestä, vaan valtaisasta, n. 1,5 kg kokoisesta bakteeripopulaatiosta eli niinkutsutusta mikrobiomista, joka on levittäytynyt kaiken kaikkiaan tenniskentän kokoiselle pinta-alalle suolistossamme. (Kyllä! Suolistosi on yllättävän iso paikka!) Suolistobakteerit eivät ole mitään vapaamatkustajia, vaan niillä on uskomattoman suuri vastuu lukuisista elimistömme fysiologisista toiminnoista aina immuniteetin ylläpitämisestä ravinnon pilkkomiseen ja hormonien ja vitamiinien valmistamiseen. Suhteemme bakteereihimme on siis vahvasti symbioottinen. Pöpökammo kannattaa siis tässä kohtaa heittää roskikseen.

Jos ajatus 1,5 kg painoisesta suolistossasi vellovasta bakteerimassasta aiheutti huimausta, niin seuraava tieto tekee tilanteesta entistäkin jännittävämmän: Suoliesi sisäpinnoilla on tälläkin hetkellä käynnissä jatkuva hyvän ja pahan taistelu, kun terveyden kannalta haitalliset bakteerit taistelevat elintilasta suoliston terveellisten hyvis-bakteereiden kanssa. Eikä ole ollenkaan yhdentekevää, kuka on voitolla ja päättämässä elimistösi juoksevista asioista. Onneksi meidän ei tarvitse seurata tilanteen kehittymistä vierestä, vaan käytössämme on monia keinoja, joiden avulla voimme auttaa hyviä bakteereitamme pärjäämään sodassa huonoja bakteereita vastaan. Palaan tähän vielä myöhemmin kirjoituksessani!

Masennuksen ja diabeteksen syy saattaa löytyä suolistosta

Hyvien suolistobakteerien eli probioottien terveysvaikutuksista on puhuttu jo yli 100 vuotta, mutta vasta viime vuosina on havahduttu siihen, miten valtava probioottien merkitys on kokonaisterveydellemme onkaan. Jos vielä hetki sitten olit täysin vakuuttunut siitä, että tärkein elimistömme toimintoja säätelevä elin on kuningas aivot, niin kuule tämä: Suolisto käskyttää aivoja, ei vain toisinpäin. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan myös suolella on sanansa sanottavana, sillä sen bakteerit vaikuttavat aivoihin ja määräävät, millaisena mm. henkinen suorituskykysi säilyy.

Nykyään tiedämme, että esimerkiksi syy masennukseen voi löytyä pääkopan sijaan suolistosta. Yksi yllättävimmistä uusista löydöksistä on ollut suolistobakteerien tärkeä rooli muun muassa dopamiinin, serotoniinin, endorfiinin ja GABAn valmistajina. Dopamiini auttaa ylläpitämään keskittymiskykyä, serotoniini ja endorfiini kohentavat mielialaa, GABA ehkäisee muun muassa ahdistus- ja paniikkihäiriöitä. Kärsitkö diabeteksestä, krohnin taudista, ylipainosta, iho-ongelmista, nivelvaivoista tai vaikkapa allergioista? Näidenkin ongelmien syy saattaa piillä bakteeriarmeijasi vinksahtaneessa kokoonpanossa.

Tulevaisuudessa masennusta ja muita mielenterveyden ongelmia saatetaan hoitaa masennuslääkkeiden ohella tai jopa niiden sijaan potilaan tarpeiden mukaan räätälöidyillä probioottivalmisteilla.

Joka neljännen suolisto kärsii bakteerivajeesta

Uutispalvelu Duodecim kirjoittaa, että arvostetussa Nature -lehdessä vuonna 2013 julkaistun eurooppalaistutkimuksen mukaan joka neljännellä länsimaalaisella on haitallisen vähän (n. 40 % keskivertoa vähäisempi määrä) bakteereja suolistossaan, ja että puutoksella on yhteys mm. ylipainon lisääntymiseen. Tilannetta voisi verrata työpaikkaan, jossa yrityksen toiminnan kannalta tärkeitä työtehtäviä on 100 hengelle, mutta vain 60 henkeä ilmestyy aamulla paikalle. On helppo ymmärtää, että vajaamiehitys tuottaa ongelmia: Palkanhallinto ei kykene maksamaan palkkoja ajoissa, tuotekehitys takkuaa, virheitä syntyy ja kukaan ei ehdi huolehtia yleisten tilojen siisteydestä. Eli suoli voi mennä tukkoon, taudinaiheuttajia lipsahtaa immuunipuolustuksen läpi ja masennusta pukkaa, kun dopamiini- ja serotoniinilinjasto takkuaa. Mikäli päätät rekrytoida suolistosi tuotanto- ja valvontatehtäviin lisää väkeä, kannattaa suosia mahdollisimman monimuotoisia ja hyviä (bakteeri)tyyppejä.

Miksi suolistobakteerikantamme ovat romahtaneet?

Vielä 1950-luvulla isohko osa kotitalouksien ruuasta valmistettiin säilyvyyden lisäämiseksi itse hapattamalla. Erilaiset vihannessäilykkeet, hapanjuureen valmistettu leipä sekä hapattamalla valmistetut maitotuotteet olivat hyvin säilyvää, ravinteikasta ruokaa ja sisälsivät suuria määriä probiootteja eli terveydelle hyödyllisiä bakteereita. Kun hapatettujen ruokien käyttö alkoi vähentyä jääkaappien yleistymisen myötä, myös probioottien saanti väheni radikaalisti. Vähäkuituinen ja teollisesti käsitelty ruoka eivät myöskään suoranaisesti paranna tilannetta, sillä bakteerit tarvitsevat elääkseen kuituja ja teollisesti käsitelty ruoka on pääsääntöisesti hyvin probioottiniukkaa ravintoa. Samanaikaisesti kuin saamme ruuasta entistä vähemmän probiootteja, bakteerien määrä ympäristössämme vähenee hygienian lisääntymisen myötä.

Toisin kuin tuore ja “elävä” ravinto, teollisesti valmistettu ruoka ei sisällä juuri lainkaan terveydelle tarpeellisiä probiootteja ja probioottien toimintaa tukevia prebiootteja.

Antibiootit ovat pelastaneet miljoonia ihmishenkiä, mutta suolistobakteereiden näkökulmasta antibioottikuuri toimii kuin massatuhoa aiheuttava ydinpommi, joka ei valikoi uhrejaan. Antibioottikuuri tuhoaa toki haitalliset taudinaiheuttajabakteerit, mutta samassa iskussa menehtyvät myös viattomat ja meille tarpeelliset hyvät bakteerit, jotka eivät koskaan olleet tehneet meille mitään pahaa ja jotka eivät moista kohtaloa olisi ansainneet. Joka tapauksessa, antibioottikuurin jälkeen alkaa hidas bakteerikannan jälleenrakennus. Mikäli hyviä bakteereita ei ole runsaasti ja monipuolisesti saatavilla ruuan tai maitohappobakteerivalmisteen muodossa, voi olla tuurista kiinni, kaappaako vallan hyvien vai pahojen bakteerien edustajisto ja kuinka monimuotoinen tai harvalukuinen eri bakteerilajien kirjosta tulee.

Hemmottele suolistoasi hapankaalilla ja kuiduilla

Onneksi voimme omilla elintavoillamme vaikuttaa siihen, jyllääkö suolissamme meille hyödyllinen vai haitallinen bakteerikanta.

Yksi parhaita tapoja tukea elimistömme hyvää bakteerikantaa on syödä säännöllisesti ja runsaasti probiootteja sisältäviä elintarvikkeita, kuten vaikkapa hapattamalla valmistettua hapankaalia tai sokerittomia hapanmaitotuotteita, kuten luonnonjogurttia tai piimää. Sokeriset ”vatsajogurtit” ja vastaavat probioottien terveellisyydellä ratsastavat kaloripommit on syytä jättää kauppaan. Hyvänä kakkosena vatsatalkoissa tulee runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio, sillä kuidut ovat suolistobakteerien lempiruokaa ja erityisesti suolemme loppuosan bakteerit nääntyvät helposti nälkään kuitujen puutteessa. Lisäämällä ruokavalioosi monipuolisesti kuitupitoisia kasviksia (kesäkurpitsa, purjo, parsakaali, porkkana, artisokka….) teet monta hyvää tekoa elimistöäsi kohtaan kerralla.

Aivan kuten sinulla ja minulla, myös eri suolistobakreerilajeilla on erilaisia mieltymyksiä ruokavalion ja asuinpaikan suhteen. Yksi asettuu taloksi ohutsuoleen, toinen paksusuolen perukoille, kolmas seilaa tyytyväisenä jossain siinä välillä. Kun lisäät ruokavalioosi monipuolisesti erilaisia kasviksia ja muita vaihtelevia kuidun lähteitä, pidät samalla huolta siitä, että suolistosi tarjoaa mahdollisimman hyvät olosuhteet mahdollisimman monikirjoiselle mikrobiomille. Terveen aikuisen mikrobiomiin voi kuulua jopa 6000 eri bakteerilajia, ja jokaisella eri bakteerilajilla on erilaisia tehtäviä suolistossamme. Mm. luonnossa liikkuminen, maassa möyriminen, eläinten halailu ja liiallisuuksiin menevän hygienian välttäminen ovat kaikki hyviä ja suositeltavia tapoja tutustuttaa elimistöämme erilaisiin bakteerikantoihin.

Lemmikkien kanssa touhuilu tutustuttaa uusille bakteerikannoille ja vähentää tutkimusten mukaan lasten allergioita.

Probiootteja purkista? Kyllä kiitos!

Suoliston hyvää bakteerikantaa voi vahvistaa myös probioottivalmisteilla. Koska eri probiooteilla on erilaisia vaikutuksia ja tehtäviä elimistössämme, kannattaa kiinnittää huomiota probioottivalmisteen sisältämien bakteerikantojen määrään. Monet Suomen myydyimmistä probioottivalmisteista sisältävät vain yhtä tai kahta probioottikantaa, kun parhaimmissa valmisteissa tutkitusti terveysvaikutteisia kantoja voi olla jopa kahdeksan tai enemmän. Kannattaa varmistaa, että tuote sisältää tärkeimpiä terveysvaikutteisia probioottikantoja, joihin kuuluvat mm: Lactobacillus acidophilus, Bifidobakterium bifidum, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus plantarum sekä Bifidobacterium breve.

Hyvän probioottivalmisteen pitoisuus lasketaan miljardeissa, ei miljoonissa

Koska probioottien teho perustuu pitkälti bakteerien joukkovoimaan, probioottivalmisteen sisältämien bakteerien lukumäärällä on merkitystä. Mitä probiootteihin tulee, enemmän on enemmän, ja suurempi määrä bakteereita korreloi pääsääntöisesti myös parempien terveyshyötyjen kanssa. Monet Suomen myydyimmistä probioottivalmisteista sisältävät yllättävän vähän vaikuttavia aineita. Nostetaan nyt esimerkiksi Suomen ostetuin valmiste, markkinajohtaja Rela Tabs, jonka purutabletit sisältävät vain yhtä bakteerikantaa ja 100 miljoonaa terveysvaikutteista probioottia per päiväannos, kun esimerkiksi SuomiVitan probioottivalmiste sisältää 8 erilaista terveysvaikutteista bakteerikantaa ja yhteensä 3 miljardia (eli 3 000 miljoonaa!) bakteeria per kapseli.

Korkealaatuisen maitohappobakteerivalmisteen tunnistaa myös siitä, että bakteereille on pakattu mukaan matkaevästä (mm. kalsiumkarbonaattia, glukoosimonohydraattia tai inuliinia) ja että ne on suojattu vatsan happamuudelta, jolloin ne pääsevät etenemään elävinä vaikutusalueelleen suolistoon.

Ei myöskään kannata valita ensimmäisenä vaihtoehtona tablettimuotoista maitohappobakteerivalmistetta, sillä jopa 30 % tablettimuotoisten probioottivalmisteiden bakteereista on saattanut litistyä kuoliaaksi tabletin puristusvaiheessa. Yleisohjeena voi sanoa, että parhaat maitohappobakteerivalmisteet ovatkin kapselimuotoisia.

Ilmankosteus on niin ikää pahasta maitohappobakteerivalmisteelle, ja purkissa olevat maitohappobakteerikapselit altistuvat ilmankosteudelle joka kerta, kun purkin kansi avataan. Tuote, jossa kapselit on pakattu yksittäin blisteriliuskaan, säilyttää varmemmin tehonsa. Nämä ominaisuudet täyttyvät mm. SuomiVitan probioottivalmisteen kohdalla.

Lopuksi:

Sinä ja suolistobakteerisi muodostatte tiimin, joka vastaa yhdessä kehosi hyvinvoinnista. Pidäthän tästä yhdestä elämäsi tärkeimmästä ystävyys- ja avunantosuhteesta hyvää huolta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös