D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

Sydän tykkää liikunnasta

18.10.2016,
Eija

Jos liikunta huvittaa, hengästyttää ja hikoiluttaa, se tekee hyvää sydämelle. Vahvistaakseen sydäntään ei tarvitse rehkiä veren maku suussa. Kaikki fyysinen aktiivisuus arkiliikunnasta kuntoliikuntaan vahvistaa sydäntä. Vahvistunut sydän pääsee entistä vähemmällä työllä. Se säästää sydäntä lepotilassa, laskee usein hieman koholla ollutta verenpainetta ja ehkäisee näin sydämen ja verenkiertoelimistön sairauksia.

Liikunnan hyödyt näkyvät heti

Liikunta alkaa vaikuttaa sydämessä ja keskeisverenkierrossa välittömästi. Sokeriaineenvaihdunta vilkastuu jo ensimmäisellä ripeällä kävelylenkillä. Vaikutus tosin kestää pari päivää, joten sitä täytyy terästää. Palkinnoksi saa hyvän mielen. Liikunnan vaikutuksia ei voi panna pankkiin. Liikunnan tulee olla säännöllistä ja ympärivuotista, jotta se hoitaisi kuntoa ja terveyttä.

Kuinka nopeasti kunto kohenee?

Jo kahden kuukauden säännöllinen kestävyysliikunta laskee leposykettä ja lepoverenpainetta. Olo tuntuu pirteämmältä ja elo kevyemmältä kuin ennen. Kolmen kuukauden säännöllisen liikunnan jälkeen voi huomata kestävyyskunnon parantuneen tuntuvasti, mikä tarkoittaa verenkierron ja hapenottokyvyn tehostumista. Veren rasva-arvot paranevat eli hyvä kolesteroli nousee ja sepelvaltimotaudin vaara pienenee 3–6 kuukauden säännöllisen harjoittelun jälkeen. Kyllä kannattaa.

Monipuolinen liikunta tuo monipuoliset hyödyt

Sydäntä vahvistaa kaikki sellainen liikunta, joka kestää ainakin 20 minuuttia ja jossa mahdollisimman moni lihasryhmä toimii yhtä aikaa. Jalat, vartalo, hartiat, kädet. Koko kroppa. Kävely on kestävyyslajien äiti. Hiihto, soutu, pyöräily ja uinti kehittävät myös monipuolisesti sydän- ja verenkiertoelimistöä ja kuluttavat paljon energiaa. Pyöräily ja uinti sopivat erityisen hyvin ylipainoisille, koska ne säästävät niveliä.

30 minuutin terveysliikuntasuositus on tarkoitettu heikkokuntoisille

On hyvä huomioida, että terveysliikuntasuositus – 30 minuuttia hieman rasittavaa liikuntaa päivittäin tai lähes päivittäin vaikka kymmenen minuutin pätkissä kerättynä – on tarkoitettu heikkokuntoisille. Sitä ei pidä tulkita niin, että se riittäisi keski- tai hyväkuntoiselle kuntoliikkujalle. Sydämen ja verenkiertoelimistön huomaa vahvistuneen siitä, että jaksaa työpäivän jälkeen muutakin kuin toipua: harrastaa, liikkua, seurustella, hoitaa itseään ja nauttia elämästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös