Omega-3 Yleinen

Omega-3:set suojaavat silmiä ja näköä

7.9.2017,
Eija

Silmien terveydestä huolehtiminen ei vaadi isoja ponnisteluja, mutta näkökyvyllä ja silmien hyvinvoinnilla on suuri merkitys elämänlaadulle.

Silmänpohjan rappeuma sekä harmaakaihi ovat yleisiä huononäköisyyden ja sokeutumisen aiheuttajia. Hyvin moni suomalainen kärsii myös kuivien silmien tuomasta epämukavuudesta, ja pitkittyessään vaiva voi johtaa näön heikkenemiseen. Yleisesti ajatellaan, että näön heikkeneminen on normaali vanhenemisilmiö, vaikka näin ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla. Uusien tutkimusten mukaan kuivia silmiä, harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa voi ehkäistä ja hoitaa omega-3-rasvahappojen avulla.

Kalaöljy (E-EPA + E-DHA) suojaa silmän verkkokalvoa rappeutumiselta

Silmän verkkokalvo sisältää luonnostaan runsaasti omega-3-rasvahappoja, mutta niiden määrä vähenee iän myötä. Silloin silmiä uhkaa verkkokalvon rappeuma. Tutkimukset ovat osoittaneet, että silmän verkkokalvon rappeumaa esiintyy vähemmän ihmisillä, jotka syövät paljon rasvaista kalaa ja käyttävät omega-3-kalaöljyvalmisteita. Science Translational Medicine -lehden julkaiseman raportin mukaan omega-3-rasvahappojen nauttiminen ehkäisee patologisten verisuonten uudiskasvua, joka on verkkokalvon rappeuman tärkeimpiä tekijöitä. Kalaöljyn käyttö on tehokkaampaa ja huomattavasti halvempaa kuin verkkokalvon rappeumaan määrätyt lääkkeet, eikä niillä ole lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia.

Alhaiset omega-3-tasot yhteydessä harmaakaihiin

2015 julkaistussa kiinalaistutkimuksessa havaittiin selvä korrelaatio matalien omega-3-tasojen (erityisesti kalaöljyn DHA-rasvahapon) ja harmaakaihin esiintyvyyden suhteen. Harmaakaihia sairastavilla elimistön omega-3-tasot olivat 26 % alhaisemmat, kuin terveillä verrokeilla. Erityisesti DHA-rasvahappojen määrä elimistössä oli huomattavan alhainen terveisiin verkkokkeihin verrattuna: eroa oli jopa 39 %. Kalaöljyvalmisteen käyttö voi auttaa ehkäisemään harmaakaihia sekä hidastamaan harmaakaihin kehitystä.

Kalaöljystä apu kuiviin silmiin

Silmien kuivuminen on varsin yleinen ilmiö, jota esiintyy jopa n. 40 %:lla ihmisistä jossain elämän vaiheessa. Ennestään tiedetään, että kalaöljy ehkäisee silmien kuivumista ja epämukavuutta. Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen merkityksestä silmien kosteudelle kertoo paljon mm. se, että jo suhteellisen pienikin annos kalaöljyä (325 mg EPAa ja 175 mg DHA:ta päivässä) voi tutkimuksen mukaan tuoda avun silmien kuivuuteen.

Kalaöljyvalmisteille myönnetyt hyväksytyt terveysväittämät perustuvat laajaan tutkimusnäyttöön

Kalaöljyn EPA ja DHA rasvahappojen vaikutusta ihmisen terveyteen on tutkittu kymmenissä tuhansissa tutkimuksissa ympäri maailmaa. Koska tutkimusnäyttö kalaöljyn terveyshyödyistä on runsasta sekä isolta osin täysin kiistatonta, Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on myöntänyt luvan käyttää kalaöljyn markkinoinnissa argumentteja ”kalaöljyn EPA ja DHA auttavat ylläpitämään normaalia näkökykyä, sydämen normaalia toimintaa sekä aivojen normaalia toimintaa.” Toisin sanoen, kalaöljyvalmisteiden on tutkimuksissa havaittu kiistattomasti edistävän silmien, aivojen ja sydämen terveyttä.

Näin tunnistat korkealaatuisen kalaöljyvalmisteen:

  1. Korkealaatuinen kalaöljyvalmiste tuoksuu raikkaalta ja vain miedosti kalalta. Eltaantunut kalanhaju kertoo härskiintyneistä rasvahapoista. Laadukkaaseen kalaöljyvalmisteeseen ei ole lisätty maku- tai aromiaineita peittämään tuotteen luonnollista tuoksua.
  2. Huippulaatuinen kalaöljyvalmiste sisältää runsaasti EPA ja DHA -rasvahappoja. Valitse konsentraatio, jossa EPA ja DHA -rasvahappoja on vähintään 80 % öljyn sisällöstä. Etyyliesteröity kalaöljy on konsentraatioltaan vahvinta.
  3. Valitse öljy, jonka valmistukseen on käytetty vain ympäristöystävällisesti pyydystettyjä kalakantoja puhtailta, kylmiltä vesialueilta. SuomiVitan kalaöljy on Friend of the Sea -sertifioitua ja valmistettu Perun ja Chilen aluevesiltä pyydetystä sardellista.
  4. Suurin osa markkinoilla olevasta kalaöljystä on peräisin Kiinasta, eikä sen laatuun ja alkuperään voi aina luottaa. SuomiVitan kalaöljy valmistetaan Norjassa kaikkein korkeimpien GMP-laatustandardien mukaisesti.

SuomiVitan laadukkaaseen omega-3-valmisteeseen pääset tutustumaan tästä: https://suomivita.fi/tuote/omega-3-kalaoljykapselit/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös