D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

Omega-3:set ja verenvuotoriski – Uskallanko syödä kalaöljykapseleita?

1.12.2017,
Eija

Sanomalehti Karjalainen uutisoi 30.11.2017 näyttävästi omega-3-kapseleiden mahdollisista haittavaikutuksista terveydelle. Karjalaisen uutiseen tarttui myös mm. Iltalehti, ja sen artikkeli “Omega 3 -kapseleilla haittavaikutus, leikkauksissa jopa vaarallisia – ”Ei mikään tavallinen ravintolisä”” nousi nopeasti Iltalehden luetuimmaksi uutiseksi.

Jutussa annettiin ymmärtää, että kalaöljykapselien nauttiminen voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita leikkauspöydällä tai vaikka onnettomuustilanteessa, jos potilaan veri ei kalaöljyn käytön vuoksi hyydy normaalisti. Klikkiotsikoiden aikakautena, kun uutisista pyritään tekemään ennemmin kohahduttavia kuin informatiivisia, uutisointi tapahtuu “puolet totuudesta” –tekniikalla. Kun jätetään jutun pihvin kannalta oleellista tietoa kertomatta tai esitetään omia mielipiteitä tosijuttuina, saavutetaan paras OHO-efekti.

Oleellinen tieto artikkelissa olisi tietenkin ollut se, minkälaisilla annoksilla kalaöljy ohentaa verta siinä määrin, että voidaan puhua riskeistä. Nyt jutusta jää helposti mielikuva, että kalaöljy saattaa olla haitallista jopa pieninäkin annoksina. Tällä logiikalla myös rasvaisen kalan syönti lisäisi verenvuotoriskiä, onhan kalaöljykapselit valmistettu nimenomaan kalan rasvasta, ja vaikuttava aine on molemmissa tietenkin tismalleen sama: kalan omega-3-rasvahapot.

Karjalaisen ja Iltalehden jutun uskottavuus murenee viimeistään tämän lauseen kohdalla: “Minulla ei ole tästä käsillä tutkimustietoa, mutta ainakin teoriassa rasvahappovalmisteet kyllä lisäävät riskiä runsaaseen verenvuotoon, Sipponen kertoo.” Eli tutkimustietoa ole, mutta omaan mututuntumaan on sentään ihan hyvä nojata?

Tutkimusten mukaan kalaöljyvalmisteet eivät vaikuta kirurgisten toimenpiteiden verenvuotoriskiin

Onneksi aiheesta löytyy ihan oikeaa tutkimustietoa, johon myös Karjalaisen artikkelissa haastateltujen lääkäreiden kannattaisi tutustua.

Esimerkiksi arvostetussa Australian Journal of Pharmacy –julkaisussa (Volume 94 August 2013; p82-83.) käydään läpi lukuisia tutkimuksia, joissa on selvitetty tuhansien kalaöljyvalmisteita käyttäneiden potilaiden verenvuotoriskiä kirurgisten toimenpiteiden yhteydessä. Tutkimuksissa asiakkaiden ennen leikkausta nauttima Omega-3-kalaöljyannos vaihteli 1 grammasta 21 grammaan. Tutkimuksissa todettiin luotettavasti, ettei kalaöljyä käyttäneillä potilailla havaittu epänormaalia verenvuotoa yhtään sen enempää, kuin verrokeillakaan.

Tutkimuksissa ei olla onnistuttu löytämään viiteitä kalaöljyvalmisteiden verenvuotoa lisäävistä vaikutuksista.

Niille, jotka eivät ehdi tutustua ylle linkkaamaani tutkimuskokonaisuuteen ja sen loppupäätelmiin, olen suomentanut meta-analyysin yhteenvedosta pari otetta:

Sairaaloissa toteutetut satunnaistetut vertailukokeet ja havaintotutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan minkäänlaisia todisteita siitä, että normaaliannoksista (omega-3-rasvahappoja) olisi kliinisesti merkittävää vaikutusta verenvuotoon.” (randomised trials and observational studies conducted in hospitals with inpatients have largely failed to find evidence of clinically significant bleeding at standard doses.)

“Käytännössä Omega-3-rasvahappojen terveyshyödyt voittavat niiden mahdolliset (huom: häviävän pienet!) verenvuotoriskit suurimmalla osalla ihmisistä, kun niitä käytetään ohjeen mukaan.” (In practice, the potential benefits of n-3 EFAs outweigh possible bleeding risks for the vast majority of people, when used as clinically indicated.)

EFSA: Jopa 5 g kalaöljyä päivässä on turvallista

On tietenkin totta, että omega-3-rasvahapot auttavat ehkäisemään verihiutaleiden “paakkuuntumista”, jolloin toisin ilmaistuna veri ei ole niin paksua. Huomionarvoista on kuitenkin se, että kalaöljyn verta ohentavat vaikutukset alkavat näkymään vasta isommilla, yli 3-4 g päiväannoksilla, ja vielä tällöinkään käyttö ei lisää haavojen verenvuotoriskiä, vaan vaikutukset ovat paljon hienovaraisempia.

Euroopan Elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on käynyt läpi laajan tutkimusaineiston ja toteaa virallisessa yhteenvedossaan, ettei minkäänlaisia haittoja, kuten verenvuodon lisääntymistä ole havaittu edes niillä, jotka nauttivat kalaöljyä 5 grammaa päivässä! (“Specifically, the experts say that supplemental intakes of EPA and DHA of up to 5g a day do not increase the risk of reported adverse effects such as bleeding episodes, impaired regulation of glucose levels or impaired immune function.”)

Jopa verenohennuslääke Marevania käyttävät saavat Marevan –potilasohjeen mukaan nauttia täysin turvallisesti 1 g kalaöljyä päivässä lääkityksen ohessa, sillä tällainen määrä kalaöljyä ei heilauta veren hyytymistekijöitä suuntaan eikä toiseen.

Harva kuitenkaan syö kalaöljyä yli 5 g päivässä. Esimerkiksi SuomiVitan kalaöljykapseleina tämä tarkoittaisi 15 kapselia päivässä, kun suositus purkin kyljessä on 2-3 kapselia päivässä. Markkinoilla on toki myös isoja kalaöljykapseleita, joissa voi olla jopa 1 g kalaöljyä yhdessä kapselissa. Näiden kanssa on syytä tietenkin olla tarkempi, sillä 5 g kalaöljyä saa helposti vain 5 kapselista. Itse en näe perusteltuna, että perusterveen ihmisen tarvitsisi nauttia kalaöljyä enempää kuin 1-3 g päivässä.

Leikkaukseen valmistautuvia kehoitetaan usein jättämään kalaöljyvalmisteet pois 4-8 vko ennen leikkausta. Tämä on yltiövarovainen varotoimenpide, eikä sen noudattamisesta ole tietenkään haittaa. Elimistö pärjää pari kuukautta hyvin ilman kalaöljyäkin.

On myös tärkeää huomioida, että mikäli sinulla on verenvuototaipumus, verenvuotoa lisäävä sairaus tai merkittävä veren hyytymishäiriö, kalaöljyn käyttöä ei suositella. Tämä lukee Omega-3-purkin käyttöohjeessakin.

Kalaöljyn lukuisat terveyshyödyt

Kalan ja nimenomaan kalaöljyn terveyshyödyistä on tehty kymmeniä tuhansia tutkimuksia. On selvää, että ne ihmiset, jotka saavat ravinnostaan runsaasti omega-3-rasvahappoja ovat keskimäärin terveempiä kuin ne, joiden merellisten omega-3-rasvahappojen saanti on heikkoa.

Kalan omega-3 rasvat auttavat sydämen kammioita ylläpitämään vakaata rytmiä ja suojaavat sydäntä vahingollisilta rytmihäiriöiltä. Ne vähentävät myös elimistön hiljaista tulehdusta ja ehkäisevät vaarallisten verihyytymien muodostumista verenkierrossa. Omega-3-rasvat alentavat veren triglyseridejä, jotka ovat verenkierrossa yleisimpiä rasvaa kuljettavia hiukkasia. Lisäksi kalaöljyn EPA ja DHA ovat välttämättömiä mm. aivojen normaalille toiminnalle ja ne auttavat näkökykyä pysymään normaalina, muutamia hyötyjä mainitakseni.

Lue blogia

Kalan sisältämien merellisten omega-3-rasvahappojen EPA:n ja DHA:n nauttiminen edistää monella tapaa niin lasten kuin aikuisten terveyttä.

Kalaöljy nopeuttaa haavojen paranemista

Lisäksi omega-3-rasvahappojen riittävä saanti edistää lukuisten tutkimusten (tässä niistä yksi) mukaan myös huomattavasti haavojen paranemista ja estää liiallisen arpikudoksen muodostusta, oli kyseessä sitten pienet naarmut tai suuri leikkaushaava.

Vain hyvin harva suomalainen syö rasvaista kalaa suositellut 3 annosta viikossa. Kalaöljykapselit ovatkin näppärä, turvallinen ja ennenkaikkea edullinen tapa pitää itsestään huolta. Ja kun annostuksen kanssa pysyy kohtuudessa, huolen veren liiallisesta ohentumisesta voi unohtaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös Takaisin ylös