Yleinen

Nauti joulusta ilman ähkyä ja turvotusta

23.12.2017,
Essi Määttä

Monesti jouluna tulee ylensyötyä ja aikaisempina vuosina muutaman asiakkaani hyvin sujunut painonhallinnallinen syksy romahtaa jouluna, jolloin painoa voi tulla runsaastikin lisää. Tämä painonnousu tietenkin voi osakseen olla kertyneitä nesteitä, mutta miten voisi selvitä joulusta maltillisella syömisellä, mutta silti nauttien?

Tässä tulee vinkit joulun selviytymispakettiin!

 

 1. Käytä joulunpyhät hyödyksi liikkuen

Tänä jouluna vapaita kertyy ainakin 4 päivää (riippuen alasta ja työpaikasta), joten sinulla on neljä päivää aikaa liikkua sinulle sopivalla tavalla ja vielä valoisan ajan aikaan. Nyt kun luntakin on maassa (ainakin täällä Keski-Suomessa), voi liikuntaa harrastaa hiihtäen, mäkeä lasketellen tai vaikka lähteä lasten kanssa pulkkamäkeen. Erilaiset lähisiirtymät kyläreissuun tai kauppaan voi hoitaa potkukelkalla, kävellen tai vetää pulkalla lapsia perässään. Hyötyliikuntaan panostamalla nostat helposti ja vaivattomasti aktiivisuustasojasi sekä päivän energiankulutustasi.

Tänä vuonna meidän jouluaatto aloitetaan riisipuurolla, hiihtämällä sekä joulusaunalla. Mikäs sen parempaa, kuin hiihtolenkin jälkeen hypätä saunan lämpöön.  Suosittelen kokeilemaan!

 

 1. Herkuttele hitaasti nauttien

Jouluna itse odotan melkein eniten syömistä ja minun mielestäni yksi parhaimmista asioista maailmassa on syöminen. Mutta se, mitä ja miten syö, vaikuttaa siihen alkaako, keskivartalo kerätä ylimääräistä rasvaa. Herkuista saa ja pitää nauttia etenkin joulun aikaan, mutta määrät mitä syöt kannattaa panna merkille. Sen sijaan, että syöt jouluaattona rasiallisen suklaata, voisiko konvehteja annostella pieneen kulhoon ja syödä jokaisen suklaapalan hitaasti nauttien?

Nuorempana meillä oli siskoni kanssa tapana punnita itsemme ennen joulua ja joulun jälkeen ja tarkkailla kummalla joulun ylensyönnin jälkeen paino nousee enemmän. Nykyään otan hieman erilaisen taktiikan ja nautiskelen kaikista herkuista hitaasti, jolloin yhden Juulia konvehtirasian sijaan tulee syötyä huomattavasti vähemmän suklaata eikä olokaan ole tällöin huonovointinen.

 1. Painota terveellisempiä vaihtoehtoja

Kiinnitä huomiota siihen, millä täytät vatsan joulun aikana. Jos pääasiallinen ruokavaliosi joulun aikaan sisältää päivässä rasiallisen konvehteja (300g= 1497kcal) ja pullollisen viiniä (noin 500kcal), tulee tästä jo melkein kokopäivän kalorimäärä täyteen. Tähän herkutteluun kun yhdistää vielä joulupuurot ja jouluruuat jälkiruokineen voi kalorimäärä karata hurjiin lukemiin. Joten suosittelen joulunakin syömään säännöllisesti, tasaisesti ja täyttää enemmän vatsaa kasviksilla, kalalla ja oikealla ruualla, vaikka herkuista nauttisikin kohtuudella.

 

Tässä vielä eri jouluruokien kaloripitoisuuksia:

 • Joulutorttu 1kpl = 180 kcal
 • Vihreät kuulat 5kpl= 350 kcal
 • Suklaakonvehteja 100g= 499 kcal
 • Kinkku 100g= 120 kcal
 • Rosolli 100g= 39 kcal
 • Lanttulaatikko 100g = 120kcal
 • Perunalaatikko 100g = 120kcal
 • Porkkanalaatikko:120kcal
 • Graavilohi 100g = 185kcal
 • Salaatti 100g (tomaatti, kurkku, salaatti) = 15 kcal
 • Kalkkuna 100g = 124g
 • pipari 100g = 400 kcal
 • Sinihomejuusto 100g = 340kcal
 • Glögi lasillinen (alkoholiton)= 130 kcal

 

 1. Alkoholi on yllättävä energiapommi

Alkoholista saa hurjat määrät ylimääräistä energiaa. Mitä jos tätäkin voisi hieman säännöstellä? Varmasti nautit enemmän juhlan tunnelmasta parin viinilasin kun parin viinipullollisen jälkeen, ja niin nauttivat myös perheenjäsenesikin. Palautuminen arjen kiireistä helpottuu, kun jätät alkoholiannoksia vähemmälle ja töihinkin on mukavampi palata hyvin levänneenä. Liikunnan harjoittaminenkin helpottuu, kun ei tarvitse kärsiä krapulasta.

 

Laitan tähän vielä loppuun alkoholin energiamääriä:

punaviini 12 cl = 85 kcal

valkoviini 12cl = 82 kcal

Siideri (tölkki) = 117-168 kcal

olut (tölkki) = 141kcal

Lonkero (tölkki) = 182 kcal

 

Joulu on rentoutumisen aikaa, joten turha niuhotus kannattaa jättää pois ja nauttia joulusta ja joulun herkuista, mutta kohtuudella. 😉

 

Tunnelmallista joulun aikaa <3

-Essi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös