Yleinen

Biotiini ylläpitää ihon ja hiusten terveyttä

17.4.2020,
Eija

Biotiini

Biotiini on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, joka osallistuu hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen aineenvaihduntaan. Sillä on lukuisia vaikutusalueita kehossamme, ja parhaiten biotiini tunnetaankin sen hiuksille, kynsille ja iholle hyödyllisistä vaikutuksista.

Hiukset, kynnet ja iho

Ravintolisänä nautittu ylläpitää hiuksien, kynsien ja ihon hyvinvointia. Moni onkin saanut avun iholleen ja hauraille hiuksilleen ja kynsilleen juuri biotiinilisästä. Hiukset uudistuvat hitaasti, n. 10-15 senttiä vuodessa, joten kauniiden hiusten kasvattamiseksi biotiinilisää tulee syödä säännöllisesti ja pitkään. Kynsissä eron voi nähdä nopeasti, koska kynnet uusiutuvat nopeammin.

Energia-aineenvaihdunta

Biotiini tehostaa kromin toimintaa verensokerin säätelyssä. Biotiini tehostaa myös elimistön makroravinteiden aineenvaihduntaa.

Aivot ja psyyke

Biotiini edistää normaaleja psykologisia toimintoja.

Biotiini ja raskaus

Raskaudenaikainen piilevä puute on verrattain yleistä, joten riittävästä saannista kannattaa varmistua ravintolisän avulla jo siinä vaiheessa, kun raskautta ollaan vasta suunnittelemassa. Kyseessä on turvallinen lisäravinne sekä raskauden että imetyksen aikana, eikä sillä ole havaittu toksisia vaikutuksia suurinakaan määrinä nautittuna.

Biotiini ruokavaliossa

Hyviä lähteitä ovat mm. hiiva, viljatuotteet ja sisäelimet.

Suositeltu päiväsaanti

Arvioitu päivittäinen tarve on aikuisilla 30-100 µg/vrk. Tarve voi kuitenkin vaihdella suuresti elämäntilanteen ja elintapojen mukaan.

Liikasaanti harvinaista

Vesiliukoisuutensa vuoksi biotiinin yliannostus on erittäin harvinaista. Myrkyllisiä vaikutuksia ei ole kyetty osoittamaan edes 10.000 µg/vrk (eli 10 mg) annoksilla.

SuomiVitan monivitamiinivalmiste
SuomiVitan monivitamiinivalmiste sisältää biotiinia 100 µg, mikä vastaa 200 % päivittäisestä minimisaatisuosituksesta.

Takaisin ylös Takaisin ylös