Yleinen

IBD-viikko

5.12.2019,
Tinja

Tällä viikolla 1.-7.12.2019 vietetään IBD-viikkoa. IBD (engl. Inflammatory Bowel Disease), eli tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti ja colitis ulcerosa ovat yleistyneet Suomessa viime vuosikymmeninä. Joka vuosi noin 2000 suomalaista saa IBD-diagnoosin ja sairauden esiintyvyys Suomessa on valitettavasti yksi maailman suurimpia. Sairastuneita maassamme on jo yli 50 000. 

 

Syitä IBD:n puhkeamiselle ei vielä tiedetä. Alttiutta sairastumiselle on liitetty niin perinnöllisiin- kuin ympäristötekijöihin. IBD:n on todettu olevan yleisempää länsimaissa kehittyviin maihin verrattaessa. Tästä johtuen syitä IBD:lle on etsitty esimerkiksi antibioottien käytöstä, ruokavaliosta sekä hygieniakäyttäytymisestä. Crohn ja Colitis Ry:n mukaan on myös todettu, että alhaiset D-vitamiinitasot liittyvät alttiuteen sairastua IBD:hen. 

 

Terveellinen ruokavalio on äärimmäisen tärkeä jokaiselle. IBD:n kanssa kamppaileville on suositeltu jos jonkinlaista dieettiä aina FODMAP:sta välimerelliseen ruokavalioon. Valitettavasti ruokavalion suhteen ei ole yhtä oikeaa tai väärää vastausta, vaan itselle parhaiten toimiva ruokavalio löytyy ainoastaan kokeilemalla. Perusperiaatteet ovat samat kuin kaikilla muillakin: monipuolinen ruokavalio niin hiilihydraatti- kuin proteiinipitoisia ainesosia ja pieni määrä rasvaa. Ravitsemusterapeutti pystyy usein auttamaan oikeanlaisen ruokavalion etsinnässä. Reunapaikka.fi:n (IBD:tä esille tuova järjestö) haastatteleman lääkärin mukaan “vitamiinien ja hivenaineiden saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota varsinkin ohutsuolen Crohnin tautia sairastaessa. Kaikille IBD -potilaille suositellaan kalsium- ja D-vitamiinilisää sekä usein myös monivitamiini- ja B12 vitamiinivalmistetta säännölliseen käyttöön.” 

 

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat usein turhauttavia ja vähäteltyjä sairauksia, sillä ne eivät näy päälle päin. IBD-viikon idea onkin lisätä tietoisuutta IBD:sta. Lisätietoa tulehduksellisista suolistosairauksista löytyy esimerkiksi Crohn ja Colitis Ry:n verkkosivuilta https://crohnjacolitis.fi/ sekä https://reunapaikka.fi/ -sivustolta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös