Yleinen

Arjen selviytymispakkaus

23.8.2018,
Tinja

Tervetuloa, ihana arki!

Arki on lähtenyt rullaamaan ympäri Suomen. Vaikka lomasta ja kesästä nauttiessa arjen terveelliset rutiinit eivät ehkä olleetkaan päällimmäisenä mielessä, nyt koulujen sekä töiden alkaessa on tärkeää muistaa pitää jälleen hyvä huoli niin omasta kuin perheen terveydestä ja hyvinvoinnista.

 

Bakteerit leviävät ihmisjoukoissa – muista käsien pesu!

Pöpöt pääsevät jylläämään, kun ihmiset kokoontuvat yhteen lomien jälkeen. Kohtaamispaikkana voi olla niin koulu, päiväkoti kuin työpaikkakin, jonne kuljetaan mahdollisesti vielä julkisilla kulkuneuvoilla. Kädet kannattaa pestä aina perille päästyä sekä erityisesti aina ennen ruokailua, wc:ssä asioinnin jälkeen sekä niistämisen jälkeen.

Lomareissulla mukana olleita maitohappobakteereita ei myöskään kannata unohtaa tässä kohtaa. Maitohappobakteerit sopivat erinomaisesti päivittäiseen käyttöön, terveen arjen tueksi. Joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 70% ihmisen vastustuskyvystä on riippuvaista suoliston hyvinvoinnista. Mm. antibiootit,  muut lääkkeet, epäsäännölliset elämäntavat, stressi ja vähän kasviksia sisältävä yksipuolinen tai epäterveellinen ruokavalio ovat kaikki mahdollisia suolistoflooran epätasapainon syitä. Laadukkaat maitohappobakteerit kannattaa lisätä osaksi arjen rutiineja viimeistään näin syksyllä.

 

Syö itsesi virkeäksi

Millainen ruokavaliosi on ollut kesällä ja kesäloman aikana? Kesäkuukausina ja etenkin lomalla tulee helposti herkuteltua tavallista enemmän. Grillailu ja pienimuotoinen tai välillä suurempikin mässäily voi jäädä helposti päälle kesän jälkeen. Syksyllä kannattaa kuitenkin ottaa itseä niskasta kiinni ja täyttää lautanen taas kasviksilla, juureksilla, ja muilla puhtailla ja ravintorikkailla ruoka-aineilla.

Terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla, josta saadaan optimaalisesti vitamiineja ja hivenaineita, on merkittävä vaikutus terveydelle ja hyvinvoinnille. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan keskimäärin liian vähän mm. foolihappoa ja D-vitamiinia, ja esimerkiksi tupakointi, sairaudet, lääkitykset, raskaus ja imetys, ylipaino ja laihduttaminen lisäävät entisestään monien vitamiinien ja hivenaineiden tarvetta. Terveellisen ruokavalion lisäksi kannattaa harkita monipuolisen, kotimaisen monivitamiinin nauttimista päivittäin. Nauttimalla yhden monivitamiinipillerin sen sijaan, että käytössä on monia erilaisia päällekkäisiä vitamiinivalmisteita, saat vitamiinit varmasti oikeassa suhteessa ja sopivina pitoisuuksina. SuomiVitan Avainlippu-merkillä palkittu, Suomessa valmistettu monivitamiinivalmiste on suunniteltu nimenomaan suomalaisille ja sopii mitä parhaiten pohjoiseen ilmastoon vuoden ympäri nautittavaksi!

Myös vedenjuonti tulee muistaa, vaikka helleaallot olisivatkin ohitse. Elimistön nestetasapainon ylläpito ja kehon lämpötilan säätely ovat riippuvaisia vedenjuonnista. Vettä tarvitaan myös ravintoaineiden imeytymiseen ja kuona-aineiden ja taudinaiheuttajien huuhtomiseen elimistöstä. Terve aikuinen tarvitsee noin kaksi-kolme litraa nesteitä päivässä.

 

Torju flunssat nukkumalla riittävästi

Suomen kesä on pistänyt parastaan tänä vuonna. Aurinkoisia päiviä on ollut tavallista enemmän ja hellerajat ovat paukkuneet kymmeniä kertoja aina Hangosta Utsjoelle.

Helteet ja valtava valon määrä voivat kuitenkin monilla vaikuttaa unen laatuun ja määrään. Unentarve vaihtelee useimmilla aikuisilla 6-9 tunnin välillä. Omaa kehoa kannattaa kuunnella; mikäli vireystila on herätessä huono, unet ovat mitä todennäköisemmin jääneet liian lyhyiksi.

Liian vähäinen uni altistaa tutkimusten mukaan mm. lihomiselle, diabetekselle, sepelvaltimotaudille ja monille muille sairauksille. Elimistö huoltaa ja korjaa itseään unen aikana, ja niukat yöunet laskevat kehon vastustuskykyä. Riittävä, laadukas yöuni auttaa siis osaltaan torjumaan niin koululaisen kuin työssäkävijän flunssia ja muita sairastumisia.

Kaikkien ei kuitenkaan ole mahdollista pitää yllä säännöllisiä nukkuumanmeno- ja heräämisaikoja esimerkiksi vuorotöiden vuoksi. Mikäli olet vuorotöissä tai elämäsi on muuten hektistä ja aikataulutettua, kannattaa omaa unta seurata esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen avulla. Kun ongelmat ovat tiedossa, niihin on helpompi puuttua. Vinkkejä parempiin uniin kannattaa lukaista hyvinvointivalmentaja Essi Määtän blogikirjoituksesta.

 

Hanki lisänergiaa liikkumalla

Liikunta, oli se sitten sisätiloissa tai lenkkipolulla tapahtuvaa, kohentaa vastustuskykyä ja parantaa niin hengityselinten, sydämen kuin aivojenkin terveyttä. Jos töiden jälkeen väsyttää, kannattaa kokeilla vaikka pientä happihyppelyä tai reipasta ulkoilulenkkiä sijaan, että lösähtää heti sohvalle sipsipussin ja lempisarjan pariin.

Vuodenvaihteessa tehdyt lupaukset urheilullisemmasta elämäntavasta ovat saattaneet jäädä unholaan viimeistään kuluneen kesän ja lomien aikana. Kestävyyskuntoa ylläpitääkseen aikuisen tulisi liikkua viikossa reippaasti vähintään 2 tuntia 30 minuuttia. Mikäli haluaa tosissaan kohottaa kuntoaan, liikkua tulisi vielä selvästi enemmän. Syksyllä alkaa kasoittain erilaisia liikuntakursseja ja useat kuntosalit tarjoavat tarjoushintaisia jäsenyyksiä. Uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen voi sytyttää kipinän liikuntaan. Kannattaa siis tarkistaa oman alueen liikuntatarjonta nyt ja hankkia itselle uusi liikunnallinen harrastus! Liikkumaan pääsee toki myös ilmaiseksi, kun suuntaa lenkkipolulle tai harrastaa lihaskuntojumppaa kotona.

 

Ihanaa alkavaa syksyä!

Arki sujuu mukavimmin silloin, kun energiaa riittää muuhunkin, kuin töistä ja vastuista selviytymiseen. Vastustuskyvystä huolehtiminen, terveellinen ruokavalio, levollinen uni ja riittävä liikunta vievät pitkälle. Energistä syksyn aikaa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös