Yleinen

Miten kohdata vaikeita tunteita arjessasi?

13.4.2018,
Essi Määttä

Tiesitkö, että mitä stressaantuneempi tai väsyneempi olet, sitä helpommin mielesi tuottaa kielteisiä tai ahdistavia ajatuksia? Omaan tunnetilaan on mahdollista vaikuttaa itse, tiedostamalla omia ajatuksia sekä muuttamalla omaa reagointitapaa elämässä vastaan tuleviin haasteisiin. Jos asiat vaikuttavat vaikeilta tai ikäviltä, kokeile löytää tilanteesta jotakin positiivista tai yritä vaihtaa näkökulmaa. Muista, että asioilla on kaksi puolta ja jokainen meistä tulkitsee erilaisia tilanteita omasta näkökulmastaan ja omista lähtökohdistaan. Se, mitä tunnemme, ei riipu tapahtumasta tai toisesta ihmisestä, vaan omasta tulkinnastamme elämässä vastaan tuleviin tapahtumiin.

Opettele tunnistamaan tunteesi

Jos huomaat ja tiedostat, että jokin tietty piirre tai asia ärsyttää sinua toisessa ihmisessä, sinulla on itseasiassa aihetta iloon. Olet nimittäin lähempänä sitä, että opit löytämään itsellesi tärkeät arvot ja tunnistat omat reagointitapasi eri tilanteissa. Jos ystävälläsi on esimerkiksi tapana aina puhua päällesi, saattaa se aiheuttaa sinulle ärsytystä ja loukkaantuneen tunteen, että et ole tärkeä. On kuitenkin hyvin mahdollista, että ystäväsi on vain usein niin innoissaan keskustelunaiheestanne, ettei hän ole edes huomannut, että käyttäytyy mielestäsi ikävästi.

Henkisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää opetella muokkaamaan omaa ajatteluaan itselle terveellisepään suuntaan. On tärkeää ymmärtää, että oma tulkintasi tapahtumasta tai ihmisestä ei välttämättä ole totta muille kuin sinulle. Myönteisten puolien etsiminen tekee elämästä helpompaa, hauskempaa ja mielenkiintoisempaa.

Pidä myös mielessä, että kaikenlaiset tunteet kuuluvat elämään. Saat vapaasti tuntea vihaa, surua, ärsytystä, pettymystä tai häpeää. Negatiiviset tunteet syntyvät, kun toimimme omien arvojemme vastaisesti, jotain ikävää tapahtuu, jokin tarpeemme ei täyty tai jokin ei menekään sillä tavalla, kuin olisimme omien ennakko-odotustemme mukaan toivoneet.

Kannattaa opetella tunnistamaan omat reagointitavat, kun kohtaat haastavan tunteen. Kuulostaako jokin näistä neljästä yleisimmästä reagointitavasta tutulta?

  1. Pyrit kaikilla tavoilla välttelemään sitä, ettet tuntisi “negatiivisia tunteita” esim. viha, häpeä, katkeruus
  2. Yrität kestää tunteita ja vellot niissä, kuten marttyyrit
  3. Kilpailet tunteillasi
  4. Ymmärrät ja opit tunteiltasi sekä käytät niitä hyväksesi. Esimerkiksi viha voi auttaa asettamaan rajat omalle ja muiden toiminnalle.

Erilaiset tavat reagoida tunteisiin ovat muodostuneet jo lapsuudessa. Aika-ajoin reagointitapoja onkin hyvä päivittää menossa olevaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Jos et ole saanut olla lapsuudessa vihainen ja se on ollut kiellettyä, saatat edelleen nieleskellä kiukkusi. Kun kiukkua on kertynyt liikaa, koko paketti voi lopulta räjähtää tai aiheuttaa epämääräistä ahdistusta tai masennusta. Kun sinussa seuraavan kerran ystäväsi kanssa keskustellessa ja hänen jälleen kerran keskeyttäessä sinut herää kiukun tunne, voisit kokeilla uudenlaista lähestymistapaa ja sanoa esimerkiksi näin: “Anteeksi, mutta saanko kertoa loppuun asiani, jonka aloitin?”

Mielellämme on myös tapana suurennella ongelmia ja asioita. Tässä muutama keino jotka voivat auttaa näkemään asiat uudessa valossa.

  1. Kun kohtaat haastavan tunteen, yritä tunnistaa ja kohdata tunne sellaisena kuin se on. “Ahaa, minussa heräsi nyt vihan tunne” tai “Nyt minusta tuntuu surulliselta”.
  2. Kun kohtaat jonkin ongelman, pyri suhtautumaan siihen ilman tunteilua ja tarkastelemaan sitä neutraalisti ja objektiivisesti. Säännöllinen mindfulness harjoittelu kehittää myös tätä kykyä.
  3. Kun jokin tuntuu todella haastavalta tai vaikealta: kysy itseltäsi “Voinko muuttaa mitään?”. Jos vastauksesi on ei, niin kysy itseltäsi “Voinko hyväksyä tilanteen?”. Hyväksyminen helpottaa ja auttaa rauhoittumaan sekä näkemään uusia toimintatapoja.
  4. Muita hyviä kysymyksiä: “Mikä todellisuudessa aktivoi tämän (vihan, ärsytyksen, häpeän) tunteen? Reagoinko nyt nykyhetkeen vai reagoinko menneisyyteen? Mitä muuta tämä voisi tarkoittaa?”
  5. Opettele päästämään irti voimavaroja kuluttavasta asioiden jauhamisesta. Yksi hyvä keino on varata itsellesi aika huoliesi ja ongelmiesi käsittelyyn. Kun mieleen nousee huolia, kirjaa ne saman tien paperille tai huolipäiväkirjaan. Huolipäiväkirja on tehokas keino pysäyttää märehdintä. Kirjoittaessaan saa etäisyyttä huoliinsa ja yleensä tunnetila helpottuu.
  6. 95% tunteistasi toistuvat päivittäin, niin positiiviset kuin negatiiviset. Jos opit ymmärtämään ja käsittelemään sinulle toistuvia negatiivisia tunteita tehokkaammin, pääset tunteesta eroon aina vain nopeammin ja nopeammin.
  7. Muista, että se mihin keskityt, kasvaa. Keskity siis siihen, mitä haluat tuntea.

Kaikki tunteet kuuluvat ihmisen elämään, sinä saat tuntea niitä ja tunteillasi on sinulle tärkeä viesti. Mutta jos tunteet estävät sinua toimimasta (esim. pelko) tai tuovat negatiivisia asioita elämääsi (esim. katkeruus ja nielty kiukku), on sinulla käsissäsi ongelma, joka kaipaa ratkaisua.

 

Mielenkiintoista matkaa omien tunteidesi äärelle!

<3: Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös