Koliini

Koliini on rasvaliukoinen yhdiste, jota löytyy kaikista kudoksista kalvojen fosfolipideistä. Koliini, kuten inositolikin, luetaan ns. vitamiinin kaltaiseksi yhdisteeksi, joka ei kaikilta osin täytä klassista vitamiinin määritelmää. Koliinin tehtävät elimistössä liittyvät mm. rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä sen toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä. Kaikki luonnon rasvat sisältävät jonkin verran koliinia fosfatidyylikoliinin muodossa.

 

Saanti ruuasta

Ylivoimaisesti paras koliinin lähde on kananmuna, erityisesti kananmunan keltuainen. Monet kananmunan terveyshyödyistä selittyvät juuri tämän hivenaineen terveysvaikutuksilla. Koska kananmunat on viime vuosien aikana päästetty ”kolesterolipannasta”, voi niitä syödä hyvillä mielin vaikka joka päivä.

Tarve ja liikasaanti

Tälle hivenaineelle ei ole suomessa vielä annettu saantisuositusta. Koska kyseessä on vesiliukoinen hivenaine, se ei keräänny elimistöön. Näin ollen suuretkin, jopa useiden tuhansien milligrammojen annokset on todettu turvallisiksi.

SuomiVita monivitamiini

SuomiVitan monivitamiini sisältää koliinia 10 mg.

Tutustu ja tilaa!
» SuomiVita Monivitamiini + Maitohappobakteeri

Takaisin ylös Takaisin ylös