D-vitamiini

Viimeaikaisten suomalaisten tutkimusten valossa tiedetään, että valtaosa suomalaisista saa aivan liian vähän D-vitamiinia. Suurin syy tähän on pohjoinen sijaintimme; ihmisen paras ja tärkein lähde on aurinko.

D-vitamiinin terveyshyödyt

D-vitamiinin riittävän saannin on tutkimuksissa todettu vaikuttavan suotuisasti mm. luuston ja hampaiden terveyteen sekä normaalin vastustuskyvyn ylläpitoon.

  • D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä
  • D-vitamiini edistää veren normaalia kalsiumtasoa
  • D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina
  • D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
  • D-vitamiini edistää hampaiden pysymistä normaaleina
  • D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Saanti ruuasta

Ruokavalion merkitystä D-vitamiinin lähteenä pidetään vähäisenä, lukuun ottamatta D-vitamiinilla rikastettuja maitotuotteita. Luomutuotteisiin ei lisätä vitamiineja, joten luomumaitoa juovat jäävät hyvin pitkälle paitsi ruuan mukana nautitusta D-vitamiinista. Kalasta ja joistain metsäsienistä saa D-vitamiinia, mutta määrät jäävät vähäiseksi. Kasvikunnan D2-vitamiini ei myöskään vaikuta elimistössämme yhtä tehokkaasti kuin auringosta ja eläinperäisistä ruuista saatava D3-vitamiini.

Saanti auringosta

Se, mistä kulmasta aurinko paistaa, vaikuttaa oleellisesti auringon UVB-säteiden määrään ja sitä kautta iholla tapahtuvan D-vitamiinisynteesin tehoon. Matalalta tulevat aamu- ja ilta-auringon säteet eivät käynnistä ihon omaa tuotantoa keskikesälläkään. Suomessa aurinko paistaa synteesin kannalta tarpeeksi korkealta ainoastaan muutamana kesäkuukautena klo 10-16 välisenä aikana.

Aurinkovoiteiden ja peittävien vaatteiden käyttö estää auringon UVB-säteiden pääsyn iholle. ”Aurinkovitamiinia” ei myöskään muodostu pilvisellä säällä tai aurinkoa ikkunan läpi otettuna. Myös ihon ruskettuminen vähentää D-vitamiinin tuotantoa. Monilla suomalaisilla on jopa aurinkoisenkin kesän jälkeen puutetta D-vitamiinista.

Suomalaiset saantisuositukset

Suomalaiset terveysviranomaiset ovat yksimielisiä siitä, että mikäli päivittäinen D-vitaminoidun maidon ja levitteiden käyttö ei ole hyvin runsasta eikä rasvaista kalaa tule syötyä useita kertoja viikossa, tulisi D-vitamiinia nauttia purkista vähintään syyskuun ja toukokuun välisen ajanjakson varmistuakseen riittävästä päivittäisestä saannista. Alle 18 vuotiaille sekä yli 60-vuotiaille terveysviranomaiset suosittelevat ravintolisän käyttöä ympäri vuoden, myös kesällä. Mikälä oleskelet paljon sisätiloissa, käytät peittäviä vaatteita tai suojaat ihosi aurinkovoiteella, kannattaa muistaa, ettei ”aurinkovitamiinia” pääse muodostumaan ihollasi keskikesälläkään.

Ravinnosta voi olla hyvin hankalaa saada riittävästi D-vitamiinia, vaikka joisikin paljon maitoa. Yksi desilitra maitoa sisältää 1 µg D-vitamiinia. Saadakseen esimerkiksi 50 µg D-vitamiinia, D-vitamiinilla rikastettua maitoa pitäisi juoda 5 litraa päivässä!

Paljonko D-vitamiinia tarvitaan?

D-vitamiinin riittävistä saantimääristä käydään vilkasta keskustelua. Suomalaisia D-vitamiinin minimisaantisuosituksia on nostettu tasaiseen tahtiin viime vuosina. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on vastaavasti käynyt läpi kymmeniä tuhansia D-vitamiinitutkimuksia ja määritellyt D-vitamiinivalmisteiden turvalliset päivittäiset saantimäärät.

Suomalaiset minimisaantisuositukset:

  • 0-60 vuotiaat: 10 µg / vrk
  • Yli 60-vuotiaat: 20 µg / vrk

EFSA:n määrittelemät suositeltavan saannin ylärajat:

  • 0-1-vuotiaat vauvat: 25 µg / vrk
  • 1-10-vuotiaat lapset: 50 µg / vrk
  • yli 11-vuotiaat lapset sekä aikuiset: 100µg / vrk

Vaikka Suomi on yksi maailman pohjoisimmista maista, ovat suomalaiset D-vitamiinin minimisaantisuositukset kansainvälisesti vertaillen alhaiset. Suomessa veren D-vitamiinipitoisuuden ”normaaleina” viitearvoina pidetään ristiriitaisesti 40 – 80 nanomoolia litrassa, vaikka samanaikaisesti tiedetään, että esimerkiksi osteoporoosin riski kasvaa huomattavasti, jos veren pitoisuus jää alle 75 nanomoolin litrassa. Ajattelemisen aihetta tuo sekin, että päiväntasaajan seutuvilla asuvien ihmisten veren D-vitamiinipitoisuus on ympäri vuoden n. 125 nanomoolia litrassa.

Johtavat kansainväliset tutkijat ja lääkärit ovat todenneet, että terveyden kannalta paras pitoisuus on 75 – 150 nanomoolia litrassa. Tähän päästäkseen ihmisen tulisi syödä D-vitamiinia n. 50 – 125 µg päivässä.

Etelänavan retkikunnalla tehty D-vitamiinitutkimus

Parin vuoden takainen Etelänavan retkikunnan jäsenillä tehty tutkimus osoitti, että auringottomissa olosuhteissa tarvitaan jopa 40 mikrogramman päiväannos D-vitamiinilisää, jotta veren D-vitamiinipitoisuus ei lähde laskemaan.

 

Vastustuskyky

D-vitamiinin riittävä saanti vaikuttaa suotuisasti immuunipuolustusjärjestelmään

Yleinen hyvinvointi

D-vitamiinin riittävän saannin on tutkimuksissa todettu vaikuttavan suotuisasti mm. luuston ja hampaiden normaaliin terveyteen sekä normaalin vastustuskyvyn ylläpitoon.

Turvallista myös suhteellisen suurina annoksina

D-vitamiinin yliannostus on harvinaista, eikä yliannostusta voi yleensä saada vahingossa tai huomaamatta. D-vitamiinitabletteja tulisi nauttia moninkertainen määrä suositeltuun päiväannostukseen nähden, ennen kuin haittoja ilmaantuisi.

D-vitamiinin turvallisena päivittäisenä annoksena pidetään yli 11-vuotiailla 100 µg päivässä. Rajan asettaneen Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan 100 µg päiväannoksessa on huomioitu vähintään 2,5 kertainen turvaraja.

SuomiVita D-vitamiini 50 µg

SuomiVitan korkealaatuiset 50 µg D-vitamiinikapselit sisältävät auringonkukkaöljyä, joka varmistaa optimaalisen imeytymisen.

Tutustu ja tilaa!
» SuomiVita D-vitamiini 50 µg

Takaisin ylös Takaisin ylös