C-vitamiini

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini ja tehokas antioksidantti, joka tunnetaan parhaiten sen vastustuskykyä tukevasta vaikutuksesta. Kyseinen vitamiini tunnetaan myös nimeltä askorbiinihappo.

Tehokas antioksidanttivaikutus

C-vitamiini on antioksidantti, joka edistää solujen suojaamista elimistöä kuluttavalta ja vanheltavalta hapettumisstressiltä. Hapettumisstressi johtuu reaktiivisistä happiyhdisteistä. Reaktiiviset happiyhdisteitä syntyy jatkuvasti elimistömme aineenvaihdunnan sivutuotteena. Reaktiiviset happiyhdisteet vahingoittavat kehon soluja.

Tukee vastustuskykyä

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Kyseistä vitamiinia tarvitaan normaalia enemmän erityisesti rasittavan liikuntasuorituksen jälkeen. Jos harrastat paljon liikuntaa, olisi suositeltavaa nauttia C-vitamiinia 200 mg päivässä normaalin suositeltavan päiväsaannin lisäksi.

Kollageenin muodostus eli ihon, luiden, hampaiden, rustojen ja verisuonten toiminta

C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista. Ihmisen elimistössä kollageenia on mm. ihossa, luissa, hampaissa, rustoissa ja verisuonissa.

Väsyttääkö?

C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Mikäli kärsit väsymyksestä tai uupumuksesta, kokeile lisätä ruokavalioosi tätä piristävää luonnon täsmäasetta uupumusta vastaan.

Edistää raudan imeytymistä

C-vitamiini edistää raudan imeytymistä elimistössämme. Siksi esimerkiksi rautatabletit suositellaan nautittavaksi esimerkiksi appelsiinimehulasillisen tai muun askorbiinihappoa sisältävän ruuan kanssa.

Muita terveysvaikutuksia:

  • Edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Edistää hermoston normaalia toimintaa

Tarve

Suomalaisten saantisuositusten mukaan aikuisen tulisi saada C-vitamiinia vähintään 75 mg vuorokaudessa. Todellisuudessa tarve voi olla suurempi, etenkin mikäli olet raskaana, tupakoit, laihdutat, harrastat urheilua, sairastat, olet toipilaana tai kärsit stressistä.

C-vitamiinia voi myös ostaa reseptivapaasti aina 1 g:n annokseen asti. On kuitenkin hyvä muistaa, että keho pystyy käyttämään maksimissaan noin 500 mg C-vitamiinia kerralla; ylimäärä pilkkoutuu suolessa ja poistuu elimistöstä hyödyntämättömänä.

Yliannostus on harvinaista

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, mikä tarkoittaa sitä, ettei se keräänny elimistöön. Tämän vuoksi C-vitamiinin yliannostus tai liikasaanti on erittäin epätodennäköistä.

SuomiVita monivitamiini

SuomiVitan monivitamiini sisältää C-vitamiinia 120 mg, joka vastaa 150 % päivittäisen saannin vertailuarvosta.

Tutustu ja tilaa!
» SuomiVita Monivitamiini + Maitohappobakteeri

Takaisin ylös Takaisin ylös