Seleeni

Seleeni on paitsi tehokas antioksidantti, myös ihmiselle välttämätön hivenaine, jolla on useita tärkeitä tehtäviä elimistössä.

Hiukset ja kynnet

Seleeni edistää hiusten ja kynsien pysymistä terveinä ja normaaleina. Jos kärsit ohuista tai hauraista hiuksista, tai kyntesi eivät kasva tai ne katkeilevat, kannattaa varmistua kyseisen hivenaineen riittävästä saannista.

Vastustuskyky

Seleeni on tärkeää immuunijärjestelmän normaalille toiminnalle. Se toimii yhteistyössä mm. C-vitamiinin ja sinkin kanssa, ja huolehtii elimistömme vastustuskyvystä. Jos kyseisen hivenaineen saanti on niukkaa, voi seurauksena olla mm. kohonnut flunssa-alttius.

Kilpirauhasen terveys

Seleeni edistää kilpirauhasen normaalia toimintaa.

Hedelmällisyys

Seleeni on tärkeä hivenaine hedelmällisessä iässä oleville miehille, sillä seleeniä tarvitaan siittiöiden muodostuksessa. Riittävästä saannista kannattaa varmistua jo raskautta suunniteltaessa.

Suomen maaperässä on köyhästi seleeniä

Koska suomen maaperässä ei esiinny tarpeeksi seleeniä, sitä on lisätty lannotteisiin ja kotieläinten rehuun vuodesta 1984. Seleeniä on luonnostaan mm. äyriäisissä, täysjyväviljassa, lihassa, maidossa ja kalassa. Kyseisen hivenaineen saanti voi kuitenkin monessa tapauksessa olla niukkaa.

Suositeltu saanti ja liikasaanti

Suositeltu päiväsaanti on 50 – 60 µg/vrk. Päiväsaannin turvalliseksi ylärajaksi on määritelty aikuisille 300 µg/vrk. Seleeni on myrkyllistä elimistölle, mikäli päiväsaanti ylittää 4000 µg/vrk, mutta näin suurta määrää ei ole mahdollista nauttia vahingossa, mikäli noudattaa ravintolisien annosteluohjeita.

SuomiVita monivitamiini

SuomiVitan monivitamiini sisältää seleeniä 50 µg, mikä vastaa 91 % päivittäisen saannin vertailuarvosta.

Tutustu ja tilaa!

Takaisin ylös Takaisin ylös