Kupari

Kupari on ihmiselle elintärkeä hivenaine. Sitä tarvitaan mm. raudan hyödyntämiseen, hemoglobiinin muodostukseen ja punasolujen normaaliin toimintaan.

Tärkeä antioksidantti

Kupari toimii mm. C-vitamiinin ja seleenin tavoin soluja suojaavana antioksidanttina. Antioksidantit suojaavat elimistön soluja ja muita aineita hapettumiselta ehkäisten näin hapettumisstessistä aiheutuvia vaurioita solukalvoilla.

Edistää luuston ja verisuonten normaalia terveyttä

Kuparilla on tärkeä tehtävä vahvistaa luustoa ja verisuonten seinämiä, joten riittävästä saannista kannattaa huolehtia pitkin ikää.

Edistää hermoston normaalia toimintaa

Kupari on tärkeä myeliinin tuotannossa. Myeliini on rasva, joka koostuu useista fosfolipideistä ja ympäroi hermokuituja. Tästä syystä kupari on tärkeää hermostomme toiminnalle, ja edistää hermoston normaalia toimintaa.

Edistää hiusten ja ihon normaalia pigmentointumista

Kupari on tärkeä ainesosa melaniinin tuotannossa, mikä taas edistää rusketusta ja ihon normaalia pigmentoitumista. Melaniini on ihon ruskea, punainen tai musta väriaine eli pigmentti. Kun saamme paljon aurinkoa, iho tuottaa enemmän melaniinia ja siksi rusketumme.

Saantisuositukset

Kuparin minimisaantisuositus aikuiselle on 0,9 mg/vrk. Tarve kasvaa erityisesti raskauden ja imetyksen aikana, joten riittävästä saannista kannattaa huolehtia jo siinä vaiheessa, kun raskautta vasta suunnitellaan.

Saanti ruuasta

Hyviä kuparin lähteitä ovat mm. viljatuotteet, maksa ja muut sisäelimet, palkokasvit ja vihannekset.

Liikasaanti harvinaista

Kuparimyrkytys on hyvin harvinaista, koska elimistö erittää ylimääräisen kuparin sappinesteen kautta suoleen. Kudoksiin kyseistä hivenainetta kertyy vasta sitten, kun saanti on monisatakertainen normaaliin nähden. Äkillisen yliannostuksen oireita ovat lisääntynyt syljeneritys, päänsärky, pahoinvointi ja ripuli.

SuomiVitan monivitamiini

SuomiVitan monivitamiini sisältää kuparia 0,5 mg, joka vastaa 50 % päivittäisestä minimisaantisuosituksesta.

Tutustu ja tilaa!

Takaisin ylös Takaisin ylös