Kromi

Kromi osallistuu mm. hiilihydraattien sekä rasvojen aineenvaihduntaan. Kromin tarve kasvaa iän myötä ja erityisen tärkeä se on diabeetikoille sekä ikääntyville. Suomalaisten kromin saanti ravinnosta on verrattain vähäistä.

 

Hyväksytyt terveysväitteet:

  • Kromi edistää normaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa
  • Kromi edistää veren glukoositasojen pysymistä normaalina

Tarve

Aikuisten ja yli 7-vuotiaiden lasten saantisuositus on 50 – 200 µg/vrk. Vanhukset tarvitsevat kromia tavallista enemmän, sillä imeytyminen huononee iän myötä. Myös diabeetikot sekä stressille ja arterioskleroosille altistuneet henkilöt tarvitsevat enemmän kyseistä hivenainetta, mikä on hyvä huomioida saantisuosituksiin tutustuttaessa.

Puutos

Kromin puute aiheuttaa huonontuneen glukoositoleranssin ja pahimmassa tapauksessa diabetestyyppisen syndrooman. Joskus on väitetty puutteen liittyvän myös kohonneeseen sydänkuolleisuuteen. Lieviä puutosoireita voidaan havaita silloinkin, kun saanti on ns. virallisten saantisuositusten mukaista, sillä tarve on yksilöllistä ja voi vaihdella suuresti elämäntilanteen mukaan.

Saanti ruuasta

Ravinnossa kromia esiintyy erityisesti munankeltuaisessa, vasikanmaksassa, maapähkinässä ja viinirypälemehussa.

Liikasaanti

Kromi on turvallista suhteellisen suurinakin annoksina, mutta jos kromin saanti ylittää 500 000 µg / vrk, tulee aikuiselle myrkytystila, jonka oireina ovat mm. suoliperäiset verenvuodot, ripuli, maksatulehdus ja hermostoperäiset aineet.

SuomiVita monivitamiini

SuomiVitan monivitamiini sisältää kromia 50 µg, joka vastaa 125 % päivittäisestä minimisaantisuosituksesta.

Lue lisää ja tilaa!

Takaisin ylös Takaisin ylös