Jodi

Jodi on kilpirauhashormonin ainesosa ja välttämätön hivenaine kaikille eläimille ja ihmiselle. Kilpirauhashormonit vastaavat mm. lämmön muodostuksesta ja säätelystä, rasvojen, valkuaisaineiden ja hiilihydraattien aineenvaihdunnasta, verenkiertoelimistön toiminnasta, vesi- ja elektrolyyttitasapainosta sekä hermoston toiminnasta.

Jodia tarvitaan keskushermoston kasvuun ja kehitykseen

Jodia tarvitaan keskushermoston normaaliin kasvuun ja kehitykseen.

Saanti ruuasta

Suomessa jodia lisätään ruokasuolaan, koska sen saanti ravinnosta ei ole väestötasolla riittävää. Parhaita lähteitä ovatkin ruokasuola sekä maitotuotteet, joihin sitä kertyy mm. eläinten rehun ja erilaisten tuotannossa käytettyjen desinfektioaineiden kautta. Hyvänä luonnollisena lähteenä pidetään merileviä, kuten spirulinaa. Ihmiset ovat ryhtyneet korvaamaan pöytäsuolan merisuolalla sekä muilla erikoissuolalla, mikä on johtanut jodin saantimäärien laskuun.

Saantisuositukset

Jodin minimisaantisuositus Suomessa on 150 µg/pvä, mitä pidetään kansainvälisesti vertaillen hyvin alhaisena suosituksena.

Raskaus ja imetys

Jodin tarve kasvaa erityisesti raskauden ja imetyksen aikana. Riittävästä saannista kannattaa huolehtia jo siinä vaiheessa, kun raskautta vasta suunnitellaan.

Liikasaanti

Saannin turvallisena rajana aikuisella pidetään 600 µg/vrk.

SuomiVitan monivitamiinivalmiste

SuomiVitan monivitamiinivalmiste sisältää jodia 50 µg, joka vastaa 50 % suositellusta päiväsaannista.
Tutustu ja tilaa!

Takaisin ylös Takaisin ylös