Miksi tarvitsemme ravintolisiä?

Syötkö terveyssuositusten mukaisesti?

Vuonna 2011 julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportti ”Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys” (AVTK) antoi rutkasti aihetta keskusteluun. Vaikka valtaosalla suomalaisista on riittävästi tietoa siitä, kuinka omaa terveyttä tulisi edistää, kokee moni terveyssuositusten mukaisen elämäntyylin ja ruokavalion vaikeana toteuttaa. Tiedämme kyllä, että esimerkiksi tuoreita kasviksia ja hedelmiä tulisi syödä 500g päivässä. Tuore THL:n raportti kuitenkin osoittaa, että naisista vain 50% ja miehistä 32% syö päivittäin edes jotain tuoretta kasvista, vaikkapa kurkkusiivun leivän päällä. Viralliseen 500g suositukseen yltää siis vain murto-osa suomalaisista!

Vitamiinien tarve voi korostua eri elämäntilanteissa

Esimerkiksi kiire, stressi, urheilu, laihdutus, sairaudet ja lääkitykset sekä yksipuolinen tai ravinneköyhä ruokavalio (kuten tuoreiden kasvisten puute!) korostavat kehomme vitamiinien ja hivenaineiden tarvetta. Tehomaatalous ja ruokateollisuus ovat osaltaan olleet vaikuttamassa siihen, ettei terveelliseksi luullusta ruuastakaan saada aina riittävästi elintärkeitä ravinteita. Jopa ruoan kuumentaminen ja kypsentäminen tuhoavat osan vitamiineista. Omat haasteensa luo Suomen pitkä ja pimeä talvi.

Piilevät puutokset yleisiä

THL:n mukaan suomalaiset saavat terveellisestä ravinnosta keskiarvoisesti riittävän määrän lähes kaikkia vitamiineja. Tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että iso osa suomalaisista kärsii tietämättään esimerkiksi D-vitamiinin, foolihapon, tiamiinin, B2-vitamiinin, B12-vitamiinin, raudan, C-vitamiinin, sekä seleenin suositusten alle jäävästä saannista. Etenkin vanhuksilla tai kasvissyöjillä tiettyjen vitamiinien saanti voi jäädä alle suositusten mm. heikentyneen vitamiinien imeytymisen tai ruokavaliosta johtuvien syiden vuoksi. Ei ole ollenkaan ihme, että monet suomalaiset ja kansainväliset alan asiantuntijat suosittelevat ravintolisiä terveellisen ruokavalion ohelle etenkin vanhuksille, raskaana oleville, lapsille sekä heille, jotka eivät syystä tai toisesta syö ravintosuositusten mukaisesti. Suomessa on annettu viralliset suositukset D-vitamiinivalmisteiden käytöstä kaikille ikäryhmille.

SuomiVitan ravintolisät

SuomiVitan tuoteperheeseen kuuluu korkealaatuiset omega-3-kalaöljykapselit, monivitamiini + maitohappobakteerit -yhdistelmätuote sekä 50 µg D-vitamiinivalmiste.

Takaisin ylös Takaisin ylös