Joulu mielletään usein yltäkylläisyyden ajaksi. Joulun ja joulupöydän peruspilarit on kuitenkin mahdollista suunnitella terveellisyyttä unohtamatta. Oletko ikinä ajatellut tuunaavasi perinteisiä joulureseptejä tai ottavasi käyttöön uusia ruoanvalmistusohjeita? Ehkä voisit esitellä täysin uudenlaisia, terveellisempiä perinteitä jouluun ja sen ympärille.
Olemme koonneet alle parhaat vinkit terveellisempään joulunviettoon:
-
Kokkaa itse
Kun soppakauhan varsi on omissa hyppysissäsi olet täysin tietoinen siitä mitä kaikkea joulupöydästäsi löytyy. Valmiit laatikot, rossolit ja kiisselit sisältävät usein hirveän määrän lisäaineita ja piilosokeria. Turhien lisäaineiden jäädessä pois joulupöytäsi mestariteokset ovat varmasti maukkaampia, ja tietysti terveellisempiä, kuin koskaan ennen.
Joulupöydän suunnittelussa kannattaa käyttää vanhaa kunnon kauppalista -menetelmää. Älä osta mitään turhaa tai varastoi tavaraa isoja määriä. Kirjoita kauppalista ennen ostoksille menoa ja osta ainoastaan listassa olevat tarvikkeet.
Tärkeintä on muistaa syödä kohtuudella ateriarytmiä liikaa sotkematta. Vaikka “jouluna saa yölläkin syödä”, kannattaa miettiä ovatko ähky ja vatsavaivat sen arvoisia.
-
Mieti konvehdit ja muut joulumakeiset uusiksi
Kaupoista löytyy konvehtirasiaa konvehtirasian perään. Mitä jos tekisit konvehdit tänä vuonna itse? Raakasuklaata ja raakakaakojauheita on nykyään tarjolla hyvinvointiliikkeiden lisäksi monissa tavallisimmissa marketeissa ja niistä voi loihtia vaikka minkälaisia herkkuja. Katso reseptivinkkejä esimerkiksi täältä tai täältä.
-
Vältä turhaa napostelua
Joulun alla kulhot ja kipot voivat joko omassa kodissasi tai kyläpaikassa notkua erilaisista herkuista, konvehdeista ja karamelleista. Ruokarytmiä ei kuitenkaan kannata turhaan lähteä sekoittamaan ylimääräisellä napostelulla, sillä päivän mittaan nautiskelluilla jouluaterioilla on varmasti riittävä määrä yhden, jos useammankin ihmisen päivätarpeisiin.
Jouluna kertyneet liikakilot johtuvatkin usein epäterveellisten väli- tai herkkupalojen mässäilystä. Jätä siis napostelu ja keskity syömään oikeaa ruokaa joulupöydästä nautittuna! 🙂
-
Liiku yksin tai perheen kera
Jouluna on aikaa liikkua! Mikäli leveysasteiltasi löytyy lunta kannattaa lähteä porukalla ulkoilemaan esimerkiksi murtomaahiihdon tai vaikkapa laskettelun merkeissä. Osa Suomen hiihtokeskuksistakin on auki, osa läpi koko joulun! Mikäli valkoinen joulu ei vaikuta todennäköiseltä, kisko jalkaan vedenpitävät kengät ja lähde hikoilemaan lenkkipoluille. Myös kuntosalit tuntuvat joulun alla hiljenevän, eli saat varmasti treenata omassa rauhassa mielimusiikkiasi kuunnellen. Taattua joulufiilistä saat jos laitat Jingle Bell Rockin soimaan ja hikeä pintaan!
Myös kauppareissut ja sukulaisvierailut kannattaa hoitaa aina jalan mikäli mahdollista, sillä hyötyliikuntaa ei kannata aliarvoida. Askelia mittaamaalla huomaat, että niitä kertyy päivän mittaan yllättävän paljon!
-
Huolehdi vatsan ja suoliston hyvinvoinnista joulunakin
Kannattaa muistaa, että omaa hyvinvointia ei kannata unohtaa joulunakaan. Erityisesti vatsan ja suoliston hyvinvointi voi olla koetuksella mikäli aiemmin mainitut konvehdit ja karamellit ovat maistuneet ja ehkäpä ateriarytmikin on keikahtanut nurinkurin. Maitohappobakteereita voi hyvillä mielin käyttää säännöllisesti läpi vuoden mutta ne kannattaa muistaa erityisesti silloin kun ruokailut ovat olleet hieman mitä sattuu ja vatsa reagoi ikävällä tavalla muuttuneisiin ruokailutottumuksiin. Suolistoa kutsutaan usein toisiksi aivoiksemme, eikä syyttä!
-
Ole itsellesi armollinen
Joulunpyhät kuluvat nopeasti ja pieni löysäily (oli kyse sitten ruokailusta tai liikunnasta) ei tarkoita, että koko vuosi olisi pilalla. Huonojen tapojen ei kannata kuitenkaan antaa jäädä päälle ja viimeistään pyhien jälkeen oma terveys ja hyvinvointi kannattaa jälleen nostaa prioriteettijärjestyksessä tärkeimmäksi.
Muista olla armollinen itsellesi, sillä loppujen lopuksi tärkeintä on mitä syöt uuden vuoden ja joulun välillä, ei mitä syöt joulun ja uuden vuoden välillä! <3