D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

Ravintolisät masennuksen hoidon tukena

11.5.2017,
Essi Määttä

Masennus on suomalaisten keskuudessa laaja ongelma. Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana ja 1,5 miljoonaa suomalaista käyttää mielialalääkkeitä. Myös fyysisen sairastuvuuden riskit kasvavat masennuksen myötä; masennuksesta kärsivän ihmisen riski sairastua esimerkiksi sepelvaltimotautiin on 2-3 kertainen muuhun väestöön verrattuna. Masentunut ihminen voi olla myös pahasti itsetuhoinen, ja sairastuminen voi johtaa jopa itsemurhaan.

Terveysongelmien lisäksi masennus aiheuttaa työkyvyttömyyttä. Usein masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäävät ovat nuoria ja keski-ikäisiä, joilla työuraa olisi edessä vielä vuosikymmeniä. Vuonna 2009 työkyvyttömyyseläkkeelle jäi kaikkiaan 2612 alle 30-vuotiasta nuorta. Näistä henkilöistä 75 prosentilla eläkepäätöksen syynä oli mielenterveyden häiriö.

Mistä masennus sitten johtuu?

Masennusta on tutkittu runsaasti ja on selvitetty, että lapsuuden kokemuksilla on huomattava vaikutus sairastua masennukseen myöhemmässä vaiheessa elämää. Lapsuudessa koetut laiminlyönnit, väkivalta ja hyväksikäyttö, koulukiusaaminen, vanhemman sairaudet tai varhaiset erokokemukset tai menetykset ovat altistavia tapahtumia masennukselle. Myös ennustettavia tekijöitä ovat naissukupuoli, perheen matala sosioekonominen- ja tulotaso, vanhempien vähäinen koulutus, joiden on todettu lisäävän sairastumisriskiä kaksin- tai kolminkertaiseksi.

Masennus voi myös syntyä synnytyksen jälkeen hormonitoiminnan muutoksien takia, erilaisten elämänkokemuksien tai hankalien ihmissuhdeongelmien johdosta. Jo pelkästään sillä, että keho ei saa tarpeeksi ravinteita voi aiheuttaa ongelmia kehossa ja näin edes auttaa masennuksen puhkeamista. Periytyvyydellä on osansa masennuksen syntymisessä, esimerkiksi, jos geenit eivät säätele serotoniinia ja muita välittäjäaineita normaalisti.

Suolistobakteerit vastaavat monien mielialaan vaikuttavien välittäjäaineiden valmistuksesta. Esimerkiksi suurin osa “onnellisuushormoni” serotoniinista syntyy suolistossa. Jos suolistosi bakteerit eivät voi hyvin, voi sekin edesauttaa masennuksen ja pelkotilojen syntymistä.

Miten masennusta voi ennaltaehkäistä?

Masennusta voi ennaltaehkäistä jo ihan lapsuus- ja nuoruusiässä läheisten tuella. Masennusriski pienenee jopa viidesosan, jos perheissä vallitsee huomio, ymmärrys, rakkaus, läheisyys, yhteinen aika sekä vanhempien läheiset välit.

Vanhempien olisi hyvä pitää kiinni lasten riittävästä unesta, säännöllisestä ja terveellisestä ruokavaliosta sekä tukea lasta ongelmien ratkaisussa, joka lisää hyvän olon tunnetta ja positiivista käsitystä itsestä. Niillä nuorilla, joilla on hyvä itsetunto vaikuttaa myös olevan pienempi riski sairastumiseen.

Myös aikuisiällä ravitsemuksella, liikunnalla ja jopa ravintolisillä on suuri merkitys masennuksen ennaltaehkäisyssä sekä hoidossa. Nykyään ollaan yhä vahvemmin sitä mieltä, että masennus on yhtälailla tai joissain tapauksissa jopa enemmän suoliston kuin aivojen ongelma.

Masennusta kutsutaan yleisesti kehon stressi- ja tulehdustilaksi, jolloin ravitsemushoito ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa matala-asteista tulehdusta sekä hapetusstressiä sekä huolehtii suoliston terveydestä.

Masennuksen ennaltaehkäisy ja hoito ravintolisillä

Masennusta hoidetaan yleisesti terapialla sekä mahdollisesti lääkityksellä. Jos haluat ennaltaehkäistä ja hoitaa masennusta myös ravintolisien avulla, niin olen koonnut tähän tärkeimmät ravintolisät mielesi avuksi.

Omega 3

Esimerkiksi kalaöljyn omega-3:sia on tutkittu monessa tutkimuksessa ja osoitettu, että kalaöljy auttaa masennuksen hoidossa ja sen ennaltaehkäisyssä. Kalan omega-3-rasvahapot vaikuttavat suotuisasti aivojen viestintäverkostoon, jolla on suuri merkitys aivojen normaalille toiminnalle.

Australialaiset psykiatrit suosittelevat omega-3-kalaöljyä raskaudenaikaisen ja -jälkeisen masennuksen ehkäisyyn. Sopiva annos on 1-2 grammaa kalaöljyä päivässä.

B- vitamiinit

B1-, B6- ja B12-vitamiinit ovat välttämättömiä hermosolujen normaalille toiminnalle. Piilevä puute on yleistä, etenkin yli 50-vuotiailla, ja se lisää masennuksen, muistihäiriöiden ja dementian riskiä. B-vitamiinien imeytyminen heikkenee iän myötä ja toisaalta B-vitamiinit ovat turvallisia suhteellisen suurinakin annoksina, joten monipuolisen B-vitamiinilisän käyttäminen masennuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on turvallista ja kannattavaa.

Foolihappo voi parantaa myös masennuslääkkeiden tehoa.

Magnesium

Magnesium on luonnon oma stressinestoaine, jota kannattaa ottaa ruuan lisänä, vaikkei olisi edes stressiä tai masennusta. Magnesium piristää ja virkistää sekä auttaa sietämään paremmin stressiä, burnoutia ja masennusta.

Sinkki

Masentuneilla ihmisillä on usein piilevää sinkin puutetta, mikä on voinut myötävaikuttaa taudin puhkeamiseen ja hidastaa sen paranemista. Etenkin ikääntyneillä esiintyy usein sinkin puutetta ja masentuneisuutta.

D-vitamiini

D-vitamiini toimii hormonin lailla kaikkialla elimistössä, myös aivoissa. Suomen väestö kärsii piilevästä D-vitamiinin puutteesta, erityisesti talviaikaan. D-vitamiini ehkäisee syöpäsairauksia, sydän- ja verisuonisairauksia ja edistää mielenterveyttä. Sopiva annos suurimmalle osalle suomalaisia on 50-100 µg päivässä.

Maitohappobakteerit

Maitohappobakteerit lisäävät suoliston hyvinvointia ja näin vaimentavat siten koko elimistössä vallitsevaa tulehdustilaa. Valitse useita eri maitohappobakteerikantoja sisältävä vahva valmiste, kuten SuomiVitan Maitohappobakteeri.

Muita keinoja ennaltaehkäistä ja hoitaa masennusta

  1. Liiku ja ulkoile omien mieltymyksien mukaan
  2. Pyri syömään terveellisesti ja säännöllisesti
  3. Vietä aikaa luonnossa, sillä luonnon parantavaa voimaa on tutkittu nykypäivänä runsaasti ja sillä on saatu hyviä tuloksia
  4. Kokeile meditointia ja rentoutumisharjoituksia
  5. Pyri tekemään ja löytämään asioita, joista nautit
  6. Koita löytää uusia näkökulmia omiin ajatuksiin, sillä negatiivisten ajatusten pyörittäminen lisää huonoa oloa
  7. Pidä yllä ihmissuhteita, älä vetäydy kotiin vaan pyri olemaan ihmisten kanssa
  8. Nuku riittävästi
  9. Kuuntele itseäsi ja löydä itsellesi omanlainen tapa elää ja työskennellä. Jos kulutat enemmän voimavaroja, kuin sinulla on, niin uuvut ja mahdollisesti myös masennut
  10. Etsi sinulle sopiva valmentaja tai terapeutti, joka voi auttaa sinua uusien ajatusmallien ja käyttäytymistapojen muutoksessa

 

Jos et ole vielä käynyt oireidesi takia lääkärillä, niin suosittelen hakemaan rohkeasti apua ammattihenkilöiltä, jotka osaavat sinua auttaa.

Kaikkea hyvää sinulle ja mielellesi.

<3: Essi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös