D-vitamiini Monivitamiini + Maitohappobakteeri Omega-3 Yleinen

Mitä eroa on ihmisperäisillä ja eläinperäisillä maitohappobakteereilla?

2.11.2017,
Eija

Moni meistä luottaa maitohappobakteereiden apuun mm. suolisto- ja vatsaongelmien hoidossa. Tiedämme, että maitohappobakteerit antibioottikuurin yhteydessä vähentävät suolisto-oireita ja ulkomaanmatkalla nautitut probiootit auttavat ehkäisemään turistiripulia. Yksi saa maitohappobakteereista avun laktoosivaivoihin, toinen turvotukseen, kolmas allergioihin. Mutta tiesitkö, mistä nauttimasi bakteerit ovat peräisin? Ja onko sillä ylipäätään merkitystä?

Ihmisperäiset maitohappobakteerit ovat tehokkaimpia

Suurin osa apteekeissa ja marketeissa myytävistä maitohappobakteerivalmisteista on nautaperäisiä ja alun perin tarkoitettu meijeriteollisuuden käyttöön. Koska nautaperäiset bakteerit ovat satojen tuhansien vuosien evoluution seurauksena erikoistuneet toimimaan nimenomaan naudan suolistossa, niiden teho ihmisen suolistossa ei vastaa täysin ihmisperäisten bakteerikantojen tehoa. Nautaperäisten bakteerikantojen viljely maitoteollisuuden sivutuotteena on kuitenkin halpaa, mikä tekee niistä ihanteellisen raaka-aineen maitohappobakteerivalmisteisiin.

Markkinoilla on myös laadukkaita ihmisperäisiä maitohappobakteerivalmisteita. Etenkin vaikeiden suolisto-ongelmien hoidossa tehokkaimmin vaikuttavat ihmisperäiset bakteerikannat. Ihmisperäisten maitohappobakteerikantojen yksi suurimmista eduista eläinperäisiin bakteereihin nähden on se, että niillä on tehokkaampi kyky tarttua suoliston limakalvoille ja ne pystyvät näin myös syrjäyttämään haitallisia bakteereita suolistossa paremmin.

Koska ihmisperäiset bakteerit ovat erikoistuneet elämään ja lisääntymään nimenomaan ihmisen suolistossa, ne löytävät paremmin jalansijan suolistossa ja toimivat saumattomasti yhteistyössä suolistossasi jo ennestään asustavien hyvien bakteerikantojen kanssa.

Mistä tiedän, sisältääkö tuote ihmisperäisiä vai eläinperäisiä maitohappobakteereita?

Jos valmistaja ei erikseen ilmoita, sisältääkö tuote ihmisperäisiä vai eläinperäisiä maitohappobakteerikantoja, on syytä olettaa, että kyseessä on tavallinen nautaperäinen probioottivalmiste.

Tuotteessa ilmoitettu bakteerikannan nimi ei itsessään anna viitteitä siitä, onko kyseessä ihmisperäinen vai nautaperäinen maitohappobakteeri. Yleisimpiä kantoja löytyy sekä nauta- että ihmisperäisenä.

Esimerkiksi Lactobacillus acidophilus Rosell-52 on nautaperäinen bakteerikanta, kun taas Lactobacillus acidophilus NCFM® on ihmisperäinen bakteerikanta. Tuotepakkauksissa ilmoitetaan yleensä pelkästään kannan nimi Lactobacillus acidophilus.

Suurin osa markkinoilla olevista maitohappobakteereista on nautaperäisiä ja tarkoitettu alunperin meijeriteollisuuden käyttöön.

Mistä muusta tunnistan laadukkaan maitohappobakteerivalmisteen?

Miljardeja bakteereita, useita kantoja

Koska probioottien teho perustuu pitkälti bakteerien joukkovoimaan, probioottivalmisteen sisältämien bakteerien lukumäärällä on merkitystä. Mitä probiootteihin tulee, enemmän on enemmän, ja suurempi määrä bakteereita korreloi pääsääntöisesti myös parempien terveyshyötyjen kanssa.

Monet Suomen myydyimmistä probioottivalmisteista sisältävät yllättävän vähän vaikuttavia aineita. Nostetaan nyt esimerkiksi Suomen ostetuin valmiste, markkinajohtaja Rela Tabs, jonka purutabletit sisältävät vain yhtä bakteerikantaa ja 100 miljoonaa terveysvaikutteista probioottia per päiväannos, kun esimerkiksi SuomiVitan probioottivalmiste sisältää 8 erilaista terveysvaikutteista bakteerikantaa ja yhteensä 3 miljardia (eli 3 000 miljoonaa!) ihmisperäistä bakteeria per kapseli. Yksi SuomiVitan probioottikapseli sisältää siis yhtä monta bakteeria kuin 30 Relatabs -purutablettia!

Bakteereille on pakattu mukaan matkaevästä

Bakteerit ovat eläviä olentoja, ja mikäli ne eivät saa ruokaa herättyään horroksesta, ne kuolevat nälkään. Korkealaatuisen maitohappobakteerivalmisteen tunnistaa siitä, että bakteereille on pakattu mukaan matkaevästä. (Esim. kalsiumkarbonaattia, glukoosimonohydraattia tai inuliinia)

Bakteerit on suojattu vatsalaukun happamuudelta

Vatsalaukun vatsahapot tappavat tehokkaasti bakteereita. Tehokasta maitohappobakteerivalmistetta valitessa kannattaa varmistua siitä, että bakteerit on suojattu vatsan happamuudelta, jolloin ne pääsevät etenemään elävinä vaikutusalueelleen suolistoon. Yksi tapa suojata bakteereita on erikoisvalmisteinen kapselikuori, joka liukenee hitaammin ja muodostaa näin bakteereita suojaavan kalvon vatsalaukussa.

Kapseli on parempi kuin tabletti

Ei myöskään kannata valita ensimmäisenä vaihtoehtona tablettimuotoista maitohappobakteerivalmistetta, sillä jopa 30 % tablettimuotoisten probioottivalmisteiden bakteereista on saattanut litistyä kuoliaaksi tabletin puristusvaiheessa. Yleisohjeena voi sanoa, että parhaat maitohappobakteerivalmisteet ovatkin kapselimuotoisia.

Kapselit on pakattu blisteriin, ei purkkiin

Ilmankosteus on niin ikää pahasta maitohappobakteerivalmisteelle, ja purkissa olevat maitohappobakteerikapselit altistuvat ilmankosteudelle joka kerta, kun purkin kansi avataan. Tuote, jossa kapselit on pakattu yksittäin blisteriliuskaan, säilyttää varmemmin tehonsa.

Kaikki edellä luetellut ominaisuudet täyttyvät mm. pelkästään ihmisperäisiä bakteerikantoja sisältävän SuomiVitan probioottivalmisteen kohdalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Takaisin ylös Takaisin ylös